Творците от литературния клуб „Кръстьо Пишурка” в Лом с достойно представяне в национален алманах

Творците от литературния клуб „Кръстьо Пишурка” в Лом с достойно представяне в национален алманах Миналата година се навършиха 165 години от създаването на трите първи български читалища: Свищов, Шумен и Лом. Всъщност те положиха основите на общонародното читалищно дело. Във връзка с тази паметна годишнина, която беше чествана подобаващо, Съюзът на народните читалища стана родител на една чудесна инициатива – издаването на алманах с творби на участниците в сформираните при народните читалища от цялата държава литературни клубове.
"С чисто сърце поздравявам родителя на тази идея, защото с нея се дава заслужено уважение към хората, които непрофесионално са се залюбили с литературата; хората, които не само четат литературата, но и самите те създават литература", каза на организираната от Съюза на народните читалища с художествените ръководители на литературните клубове видеоконферентна среща - литературният критик Юлий Йорданов – единственият в Лом член на Съюза на българските писатели, художествен ръководител на литературния клуб „Кръстьо Пишурка” при народното читалище „Постоянство 1856”. "С този жест Съюзът на народните читалища застава зад моята твърда позиция, че литература се прави не само в столичния град, но и в дълбоката провинция. Доказателство за това са 47-те награди на творците от 89-годишния ломски клуб, постигнати само през миналата 2021 творческа година", каза още той.
Солидният том на „Алманах 165”, който привлича погледа на читателя със стилната си корица, съдържа интересно четиво: поезия, проза и изкуство, създадени от творци - членове на читалищните клубове в цяла България. Негов съставител и редактор е белетристката Анита Тарасевич.
Преди 89 години шепа млади ломчани, влюбени в литературата, изкушени от дерзанията си с перото и белия лист, полагат основите на днешния литературен клуб „Кръстьо Пишурка” при народното читалище „Постоянство 1856”. Той е правоприемник на създадения на 8 февруари 1933 година в магазина на представителя на шоколадовата фабрика „Щастие” Йордан Йосифов - Дудурката литературен кръжок „Гео Милев” - разказа при представянето на клуба художественият му ръководител Юлий Йорданов. Инициативата за този първи в провинцията кръжок, събрал литературни творци от региона, принадлежи на Пантелей Йорданов Пантев, който по това време е служител в Ломската митница. Кой би предполагал, че от този човек един ден ще излезе големият български литературен критик, историк и теоретик приел псевдонима Зарев. Идеята му подкрепят Константин Пастърмаджиев, Иван Фичев и други. На учредителното събрание Пантелей Зарев запознава приятелите си с целите и задачите, които си поставят със създаването на кръжока. Присъстващите пишещи след кратки дебати одобряват идеята. Нещо повече - те изразяват радостта си, че ще имат свое гнездо, където да могат да споделят вижданията си за литературата, да обсъждат написаните си творби, като сами бъдат критици на себе си. 
През годините животът на клуба е вървял през върхове и долини, но е достигнал до наши дни. Носил е имената на поетите Николай Хрелков,  Пеньо Пенев и Кръстьо Пишурка. Днес творците от клуба са изявени автори с награди от международни и национални литературни конкурси, с публикации в престижни списания и алманаси, имат и издадени книги. Те се ползват с авторитет в Съюза на българските писатели, неслучайно неговият председател докторът на философските науки проф. Боян Ангелов, изследвайки историята му, установи, че ломчани са първите в провинцията създали свое сдружение на пишещи. Имам честта да съм негов художествен ръководител от 1974 година и сега.
Най-ползотворен се оказва периодът от 2012 година насам. Наред с публикациите в регионални издания, участниците в клуба са си поставили задачата да щурмуват националните и международните конкурси за литература. Да вземем за пример творческия сезон 2019-2020 година. През него творците спечелиха 57 колективни и индивидуални награди от 24 международни и национални конкурси за поезия, белетристика и публицистика. Клубът е носител на колективните награди на конкурсите  от над  90 институции. Гордост за ломчани са призовете на Александър Александров, завоювал  специалната награда за белетристика - издаване на книга - от международния конкурс „Нов живец“ в Гърция, а Ангелина Цанкова получи втора награда за поезия. В САЩ в международния конкурс „Изящното перо“, организиран от Салона за българска култура и духовност в Чикаго, Мариета Емилова се окичи със сребърен медал за поезия, а Юлий Йорданов – със златен медал за разказ. Сред лауреатите на националните конкурси са и Андриана Андреева, Анжела Борисова, Тихомир Горгачев, Светла Цветкова, както и младите есеисти Илиан Николов, Ивана Каменова и Патрисия Ачкова. Юлий Йорданов е автор на 16 книги, член е на Съюза на българските писатели и носител на университетската награда на РУ „Ангел Кънчев” за литературна критика.
В читалището клубът е инициатор за традиционния рецитал-спектакъл „Златна есен в слово и песен”. В тази коопродукция свой влог внасят и другите любителски състави. А всяка пролет урежда и самостоятелни рецитали, които се посрещат от ломчани с овации. По инициатива на художествения ръководител, съвместно със Съюза на българските писатели в Община Лом се роди международният поетичен конкурс за хора с увреждания „Огърлица от разЛОМени слова”, който няма аналог в Европа
В „Алманах 165”, са представени белетристът Александър Александров, издал 2 книги с разкази, Ангелина Цанкова, издала 2 стихосбирки,  Анжела Борисова и Андриана Андреева – издали по 1 книга, Юлий Йорданов – носител на над 50 награди, Тихомир Горгачев – носител на над 10 награди, Татяна Дронзина, Джина Дундова-Панчева, Светла Цветкова и Красимира Русинова – Илиева.
Да пожелаем на ломските творци с постоянство и за в бъдеще да бъдат достойни продължители на делото на патрона на своя клуб Кръстьо Пишурка!
10.05.2022, 11:40 часа
659 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha