Премиерът: Ще си получим цялото количество азерски газ, преди финала на гръцката връзка

Премиерът: Ще си получим цялото количество азерски газ, преди финала на гръцката връзка "Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е факт. Ще можем да си получим цялото количество от азерски газ преди връзката да бъде финализирана още от 1 юли. Това каза премиерът Кирил Петков по време на блиц контрол в парламента. 
„Това показва, че когато има истински устрем за диверсификация и истинско желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка”, заяви той от парламентарната трибуна. 
"В момента сме в безпрецедентна криза, тя бе направена по дизайн още от миналото лято с енергийна криза, дойде войната, минахме през пандемията и имаме много възможни оправдания защо да не се развиваме и да няма растеж". Това каза министър-председателят на бизнес форум преди да отиде в НС за изслушване.
"Днес най-вероятно ще имаме добра новина за азерския газ. Това също е безпрецедентно. Трябва да си подадем ръка в региона", добави още Петков.
Като бях в Киев на тръгване от там прелетяха две ракети над главата на нашето правителство и се забиха в един блок на 200 от нас. НСО ни казаха, че трябва да се скрием в скривалищата, но те бяха се ударили вече и ние се качихме на влака и преди това разговарях с различни хора, те вместо да се оплакват, казаха тази война ще ни обедини и ще ни даде нови възможности. Казах си тези хора не се оплакват, заяви Петков.
Всяка криза е възможност и тези възможности се отварят сега и за България, и тези възможности трябва да се използват по най-умния начин. Картата на Европа се преначертава в момента, коментира Петков.
"Част от инвестициите, които сме планували е да отпушим строителството на част от нашите магистрали. Там има едни платени аванси, няма я магистралата. Имаме реални стъпки и искаме да направим, особено Северна България, която в момента реално е в изолация само с два моста на Дунав, нямайки магистрала".
Освен газовите връзки, ще имаме безпрецедентна инсталация на батерии на системно ниво. Никой не е правил това до момента. Реално правим нов модерен ПАВЕЦ. Това са нови концепции, които енергийната ни сигурност дава възможност да сме първенци, заяви Петков.
Правим инвестиции в човешки капитал – знаете колко STEM центрове отваряме сега. Отворихме фонда „Стамболов“, където България ще инвестира в най-умните си хора, приети в топ университети, ако те се върнат обратно да работят за България, припомни Петков. И допълни: "Може кризата реално да обедини регионалния подход, всички да се обединим. Въпреки че инфлацията е голяма и чувството за несигурност, ние ще успеем". 
13.05.2022, 12:12 часа
235 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha