Хайде на купон! Кеба идва в Северозапада на събор със сръбска скара и музика

Хайде на купон! Кеба идва в Северозапада на събор със сръбска скара и музика Готова е програмата за тазгодишното издание на традиционния турлашкия фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“, който ще се проведе от 10 до 12 юни в село Чупрене, научи агенция BulNews. 
Звездата на събитието тази година е сръбският изпълнител Драган Коич – Кеба. Той ще весели гостите на събора в събота вечерта /11 юни/. Освен него на сцената ще се изявят Румяна Попова, Невена Цонева и Берковската духова музика. Специален гост ще бъде Георги Низамов. 
Турлашкият събор се провежда по традиция всяка година в средата на юни. Тази година е 16-ото му издание. Кметът на община Чупрене Анжело Добричов обясни какво точно означава избрания за надслов израз от турлашкия диалект „Када кум прасе и ти вречу“- „Всичко трябва да се върши веднага, а не да се отлага в бъдеще. Когато на сватбата кумът обещае на младоженците прасе, ти веднага донеси чувала да си го вземеш“. Той допълни, че запазената марка на събора са всички прояви, свързани с турлашката култура, бит, фолклор, традиции и обичаи. Сръбската кухня и традиционните ястия отново ще са един от акцентите. Местни и гостуващи производители ще имат възможност да изложат своите стоки и екологично чиста продукция. 
Турлашкият фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу” датира от 2006 година. От самото си създаване той няма конкурсен характер. Целта му е да спомогне за съхраняването и популяризирането на богатия турлашки фолклор и бит, както и традициите и културните ценности на различните етнически и етнографски група в страната.
13.05.2022, 11:52 часа
8434 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha