Испания слага таван за цените на газта за електроцентралите

Испания слага таван за цените на газта за електроцентралите Испанското правителство обяви временно налагане на таван за цените на газа, използван от електроцентралите. Новината съобщи министърът на екологичния преход и демографските въпроси Тереса Рибера Родригес, цитирана от Ройтерс и БТА. Според нея този ход незабавно ще намали цените за над 1/3 от частните абонати и за 70% от промишлеността.
С това решение Испания дава началото на структурна промяна в европейската енергийна политика, каза на пресконференция в Мадрид говорителката на правителството Исабел Родригес.
Преди две седмици ЕК се съгласи да позволи на Испания и Португалия да ограничат първоначално цените до 40 евро на мегаватчас, като целта е таванът на средната цена през идните 12 месеца да е 50 евро.
Испания и Португалия убедиха Брюксел да им разреши да управляват цените на електроенергията в страните си, които често се повишават заради скъпите изкопаеми горива, въпреки че разполагат с източници на възобновяема енергия и имат малко интерконекторни връзки с останалата част на Европа.
Рибера и Брюксел ще дадат окончателна зелена светлина за плана в рамките на 10 дни. 
13.05.2022, 16:53 часа
468 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha