Войната в Украйна продължава, грози ни криза с храните по света

Войната в Украйна продължава, грози ни криза с храните по света Външните министри на Финландия и Швеция ще участват в среща в Берлин на първите дипломати на страните членки на НАТО, които ще обсъждат войната в Украйна. Представители на украинските власти съобщиха за тежки сражения и нови жертви в Донбас и повториха предупрежденията за опасност от тежка продоволствена криза по целия свят.
Представители на украинските власти съобщиха за тежки сражения и нови жертви в Донбас
Външните министри на Финландия и Швеция ще участват в среща в Берлин на първите дипломати на страните членки на НАТО, които ще обсъждат войната в Украйна. Представители на украинските власти съобщиха за тежки сражения и нови жертви в Донбас и повториха предупрежденията за опасност от тежка продоволствена криза по целия свят.
Боевете в Украйна продължават, а руската армия не постига особен напредък в своята офанзива. Жертви има в Донецка, Луганска и Харковска област. Украйна вероятно е спечелила битката за Харков, смятат от базирания в Съединените щати Институт за изследване на войната. Повече от два месеца руските сили не само не успяват да превземат втория по големина град в страната, но и през последните дни бяха изтласкани от украинските части обратно към международната граница. Напрегната остава обстановката в металургичния комбинат „Азовстал” в Мариупол, където продължава съпротивата на последната украинска военна част в опустошения пристанищен град.
 „В момента се водят много тежки преговори за следващия етап от евакуацията – извеждането на сериозно ранените. Това са много хора”, заяви Володимир Зеленски.
В поредното си видеообръщение той отново разкритикува руската блокада на украинските черноморски пристанища. „Руските официални представители открито заплашват света, че ще има глад в десетки страни. А какви ще бъдат последиците от такъв глад?Това са въпросите, чийто отговор трябва да намерят онези, които забавят санкциите срещу Русия”, заяви Зеленски.
Министрите на земеделието от Г-7 обещаха подкрепа на Украйна и на малки земеделски производители по целия свят. С тях беше и украинският им колега.
„Положението ще се влоши много. Очевидно е, че тази ситуация може да бъде преодоляна само с помощта на радикални мерки, чрез мащабни мерки като деблокирането на украински пристанища. Дори ако живеете на различен континент и смятате, че всичко е толкова далеч от вас, все пак вече плащате много повече за хранителни стоки, които купувате за себе си и децата си. Това са последствията от тази война”, каза министърът на земеделието на Украйна Микола Солски.
Войната в Украйна е основна тема, която ще обсъждат днес на среща в Берлин външните министри от НАТО.
14.05.2022, 15:46 часа
267 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha