"Празник на меда 2022" събра над 25 производители и близо 1000 гости по време на 13-тото си издание /снимки/

"Празник на меда 2022" събра над 25 производители и близо 1000 гости по време на 13-тото си издание /снимки/ Близо 1 000 души посетиха на 13 и 14 май тринадесетото издание на традиционния "Празник на меда", организиран като съвместна инициатива на ДП „Радиоактивни отпадъци” и дружествата на пчеларите от региона на Козлодуй.
Въпреки необичайното за производителите на мед време на годината, двудневното изложение събра в новооткрития Информационен център по извеждане от експлоатация 11 производители на полифлорен мед, пчелни продукти, сертифицирани лечебни и козметични изделия. Към тях се присъединиха и 15 занаятчии и майстори от различни сфери на приложното изкуство, които представиха своите колекции от художествени предмети, изработени в духа на традиционните български занаяти – тъкани, плетива, плъстени изделия, ръчно изработени свещи и бижута, бяха представени също и по-съвременни арттехники – рисувано стъкло,  декупаж и др. 
С благотворителни цели свои домашно приготвени печива и сладкиши изложиха от пенсионерски клуб „Турлашка махала“ и Защитено жилище – с. Гложене. Авторът на бижута от плат Красимира Кирилова представи своя колекция също с благотворителна цел в полза на детска градина.
По стара българска традиция всички гости на Празника бяха посрещани с питка, с която да дегустират различните видове мед. 
„За мен е огромна радост, че след една пропусната година отново имаме възможността да бъдем заедно и в новия Информационен център на ДП РАО да бъдат подредени щандовете с природни и екологично чисти продукти, които напоследък много ни липсват. Сигурен съм, че посетителите не биха могли да останат равнодушни и към труда на производителите на мед, и към разнообразието, което представят от своя страна занаятчиите“, приветства участниците и гостите на Празника изпълнителният директор на ДП РАО Дилян Петров. 
Зам.-кметът на Община Козлодуй Георги Кирков също отправи благопожеланията си към организаторите и участниците: „Празникът на меда е едно от най-цветните и най-чакани събития в нашия град и Община Козлодуй ще продължи да подкрепя това прекрасно събитие. Радвам се, че имам възможността да бъда сред Вас и Ви желая благополучие и успехи!“
Акцент на Празника бяха презентация за пчелите и меда, представена от децата от ДГ „Мир“ в Козлодуй, както и изпълнение на тематични стихотворения от ученици от НУ „В. Левски“. Над 15 млади хора доброволци помогнаха за добрата организация двата дни на изложението.
В безспорна атракция от съпътстващата програма на събитието се превърна  грънчарското колело на майстор Куман Жеков от врачанския Етнографски комплекс. Под неговите наставления над  80 деца усетиха под ръцете си как „оживява“ глината и с помощта на майстора направиха свои собствени глинени съдове. Като основател на Северозападната задруга на майсторите на стари занаяти и един от последните майстори на бусинска и антична керамика Куман Жеков разказа повече за  керамиката по българските земи и задоволи любопитството на гостите с интересни легенди и действителни случки от историята на бусинската керамика.
„За първи път присъствам на Празника на меда и съм много приятно изненадан. Интересът от страна на децата беше огромен. Всъщност грънчарството е много атрактивно, а те са много любопитни. Всички, които пожелаха, успяха да седнат пред колелото и да си направят съдинка, имаше много усмивки и много радост в очите. Не очаквах и че толкова много хора проявяват интерес към бусинската керамика и лекцията всъщност се превърна в беседа. Чувствам се уморен, но и удовлетворен!“, сподели в края на събитието майстор грънчарят.

МНЕНИЯТА

Цветан Йовов, 
Дружество на пчеларите в гр. Козлодуй, производител на мед и пчелни продукти
„Най-важното е, че за тринадесети път се събрахме всички заедно и въпреки пандемията и едната година пропуск, традицията се запази. Защото тя е много ценна за целия град. Хората се научават на нов начин на живот, консумират здравословни продукти и чрез Празника, чрез нас, производителите, осъзнават нуждата от това да водят здравословен живот и да почитат, обичат и уважават пчелите. Това е важно, защото пчелите изчезват с всеки изминал ден, всеки ден губим пчелни семейства, но продължаваме да се борим срещу това. Всички знаем, че изчезнат ли пчелите, ще бъдат нанесени големи щети върху околната среда и респективно върху хората. 
Празникът е много хубав, защото на него винаги присъстват хора от целия регион и по-далечни населени места. Хубав е и заради това, че независимо от финансовите затруднения, в които се намираме всички, хората си купуват мед с ясното съзнание, че дават парите си за нещо полезно, за нещо ценно. Затова ние, производителите, още отсега започваме да се готвим и да отделяме продукция за Празника на меда за следващата година.“ 


Наташа Манчова, 
Ателие „Старата ракла“, с. Софрониево
„Това събитие на ДП РАО е един от празниците, които аз много обичам. Със „Старата ракла“ участваме като занаятчии още от първата година на Празника. Ценно е това, че той дава на посетителите една сигурност – те могат да бъдат спокойни за качеството и чистотата на меда и пчелните продукти, които си купуват от изложението. Много е хубаво и това, че хората имат възможността да видят и изложение на художествена продукция от естествени материали. За нас, занаятчиите, това е единственото изложение, където сме напълно удовлетворени. В лицето на ДП РАО ние срещаме хора, които са наистина загрижени и за занаятите. И също като нас са търсачи на чистото и на ценното. Ние, например, работим с вълна – наша, българска, екологично чиста, дълга  вълна, която я няма никъде, освен от нашата каракачанска порода овце, която вече почти изчезва. 
Затова има толкова много хора и всяка година техният брой нараства. А тази година съм възхитена както от организацията, така и от новата сграда и възможностите, които дава тя за провеждането на събитието. Възхитена съм не само като участник, но и като човек, който вижда отвън в какво се изразява работата на предприятието и каква е неговата мисия в посока опазване на чиста околна среда и висока екологична култура.“ 
17.05.2022, 14:40 часа
1107 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha