Ежедневният прием на витамин D предотвратява куп заболявания

Ежедневният прием на витамин D предотвратява куп заболявания Ежедневният прием на добавки с витамин D може да намали риска от развиването на автоимунно състояние с 22% при хора над 50 г. Това открива ново изследване, публикувано в BMJ.
Витамин D се синтезира естествено в човешкото тяло при излагане на слънце и неговата задача е да регулира нивата на калций и фосфат.
"Знаем, че витамин D влияе благотворно на имунната система на животни. Досега обаче не бе доказано, че приемът на витамин D може да предотврати автоимунните заболявания." казва Карън Костенбадер, съавтор на новото проучване.
В рамките на голямо дългосрочно проучване на случаен принцип изследователи от Brigham and Women’s Hospital изучават способността на витамин D и омега-3 мастни киселини да предотвратяват появата на автоимунни заболявания. В него участват почти 26 000 американци над 50 г. Всеки от тях спазва един от общо четири дневни режима – витамин D или плацебо, омега-3 или плацебо, витамин D и омега-3 или две плацебо добавки.
"Най-хубавото нещо на клиничните проучвания на случаен принцип е, че при тях можем да установим причинно-следствена връзка. Въпреки че омега-3 добавките също намаляват риска от появата на автоимунно заболяване (в рамките на 5 години), ефектът не е чак толкова силен, колкото при групата, приемала витамин D." допълва Костенбадер.
Ефектът е най-силен през първите 2 години: наблюдава се покачване от 22 на 39%.
Така проучването дава шанс за хора с автоимунни заболявания, включително ревматичен артрит, полимиалгия ревматика, псориазис и болест на Хашимото.
22.05.2022, 14:07 часа
508 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha