Лекар: Недостигът на йод намалява интелекта

Лекар: Недостигът на йод намалява интелекта Хората, които живеят в условия на йоден дефицит и не получават йодна профилактика, имат с 10-13% по-нисък коефициент на интелигентност, заяви заместник-директорът на Националния институт по ендокринология към Министерството на здравеопазването на Руската федерация Екатерина Трошина. Поводът за интервюто ѝ е Световният ден на щитовидната жлеза, който се отбелязва всяка година на 25 май.
"При хората, които постоянно живеят в условия на йоден дефицит и не получават йодна профилактика, умствената работоспособност (нивото на IQ) намалява с 10-13%, което е свързано с по-ниски академични резултати при децата, а при възрастните - с по-ниска икономическа производителност и по-ниски заплати", казва Трошина.
Тя отбеляза, че лекият йоден дефицит, за разлика от тежкия, често няма ясно изразени симптоми, като при децата в училищна възраст без заболявания на щитовидната жлеза, които са родени и живели в региони с умерен йоден дефицит, се забелязват интелектуални затруднения.
"Най-ефективният метод за предпазване от болести, свързани с йодния дефицит, препоръчан от Световната здравна организация, е консумацията на йодирана сол", подчерта Трошина.
25.05.2022, 16:12 часа
175 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha