Община Мездра награди 120 изявени ученици, групи, състави и учители по случай 24 май /снимки/

Община Мездра награди 120 изявени ученици, групи, състави и учители по случай 24 май /снимки/ По случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, Община Мездра награди с грамоти и финансови поощрения 107 ученици за постигнати успехи през учебната 2021/2022 г. на международно, национално и регионално ниво в областите „Наука и техника“, „Изкуство и култура“ и „Спорт“. 38 от тях са от ОУ „Христо Ботев“, 23-ма от СУ „Св. Климент Охридски“ - Зверино, 18 от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, 17 от СУ „Иван Вазов“, 4-ма от Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) и 2-ма от Сдружение „Новото поколение на талантите“. 
Групови награди за постижения през тази учебна година получиха Вокална група „Детски свят“, мажоретният състав и детският футболен отбор при ЦПЛР, Вокална група „Wings” и Танцовите формации „Keep It Real” - 9-11 г., 12-15 г. и 16-18 г. от „Новото поколение на талантите“ и Детски танцов състав „Мездренче“ при НЧ „Просвета 1925“. 
Във връзка с тяхното пенсиониране специални плакети за цялостен принос в образованието бяха връчени на петима дългогодишни учители: Виолета Найденова (СУ „Иван Вазов“), Аделина Фикова и Таня Любенова (ОУ „Св. св. Кирил и Методий“), Вилма Христова (ОУ „Христо Ботев“) и Румяна Шопска (СУ „Св. Климент Охридски“ - Зверино). 
„Днес всички ние трябва да бъдем горди, каза в приветствието си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Защото 24 май е празник на Слънцето. Неслучайно прабългарите са издигнали Слънцето в култ - защото то дава светлина. Ние трябва да бъдем горди с този празник, защото е единствен и уникален в целия свят - празник на буквите, празник на писмеността. Ние имаме тази привилегия и трябва да се гордеем с това. 
Един древен историк е казал: „Българите са нация, която може да има всичко, което пожелае. Но не с меч, не с кръв и огън, а с просвещение и вяра!“ Ако не сме го постигнали в миналото, силно се надявам, че ще го постигнем в бъдещето. 
Нека да поздравим тези прекрасни деца, които са плод на усилията на толкова много хора - на родители, на учители. Бъдете живи и здрави, скъпи деца, уважавайте този празник! Да благодарим на вашите учители, както ние сме благодарни на нашите учители. Защото утре вие ще станете преподаватели. И запомнете: винаги трябва да бъдем признателни на светите братя Кирил и Методий и на техните знайни и незнайни ученици, които са разпространили тези кодове, тези писмени знаци по целия свят. За да може днес повече от 300 млн. хора на планетата да пишат на кирилица и буквите на Св. Климент Охридски да са за тях прозорец към света!“ 
Празнична програма по повод 24 май изнесоха възпитаници на Детските градини „Детелина“, „Мир“, „Роза“ и „Слънчице“ - гр. Мездра и на ДГ „Звездичка“ - с. Зверино. 
Ученици от V „б” клас в ОУ „Христо Ботев“ - Мездра организираха благотворителен базар в подкрепа на избрана от тях кауза. От продажбата на изработените от децата сувенири бяха събрани повече от 500 лв., които ще бъдат дарени за лечението на 8-годишната Сияна Маньовска.  
 
25.05.2022, 12:06 часа
687 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha