Kметът на Борован инж. Десислава Тодорова връчи престижна награда на поета Николай Шопов /снимки/

Kметът на Борован инж. Десислава Тодорова връчи престижна награда на поета Николай Шопов /снимки/ Днес в с. Нивянин в къща–музей „Иван Нивянин“ беше връчена престижната Национална награда за поезия „Иван Нивянин“. Поетът Николай Шопов заедно със съпругата си Професор Петя Шопова, уважиха събитието. Кметът на община Борован, инж. Десислава Тодорова приветства гостите и жителите на село Нивянин и връчи наградата на номинирания поет от съюза на българските писатели. На името на Иван Нивянин е учредена национална и литературна награда през 1978 година. След 10 ноември 1989 година тя е прекъсната. Възстановена е отново през 2000 година благодарение на гражданската защита и преклонението пред паметта на героя. Тази година след двугодишно прекъсване заради пандемичната   обстановка отново възстановяваме връчването на престижната Национална награда за поезия „Иван Нивянин“.
Наградата е учредена от Община Борован и Съюза на българските писатели. Tя се връчва по време на Майските културни празници в Борован. Тази година съюзът на българските писатели излезе с предложение носител на националната награда за патриотична поезия „Иван Нивянин-2022г.“, да бъде поета Николай Шопов. 
Николай Шопов е завършил история и българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Професионалната му кариера е свързана с управлението в областта на образованието и културата, както и с политическа дейност. Автор на изследвания и публикации в областта на история на културата, управление на духовната сфера и по обществено значими проблеми. Публицист и анализатор по проблеми на вътрешната политика и международните отношения, на поетични книги и участник в антологии на съвременната българска поезия, на преведени и издадени книги и стихове в Северна Македония, Русия, Сърбия, Молдова, Албания. Занимава се с превод на поезия и проза. Член на Съюза на българските писатели, член на Славянската литературна и артистична академия, член на редакционната колегия на списание „Орфеева лира“, на вестник „Моята вяра“ и на кооперация „Никола Вапцаров“. Носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий“- 2 степен. Удостоен с почетна грамота на Съюза на българските писатели за принос в съвременната българска литература. Носител на националната награда за поезия “Слав Караславов“ на СБП и Община Първомай, на наградата „Македонски книжовен Дедал“, на грамоти от дружествата на писателите в Сърбия и Северна Македония. 
27.05.2022, 15:27 часа
708 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha