Вицепрезидентът Илияна Йотова даде старт на мащабните тържества по случай бележитите годишнини на СУ „Христо Ботев“ във Враца /снимки/

Вицепрезидентът Илияна Йотова даде старт на мащабните тържества по случай бележитите годишнини на СУ „Христо Ботев“ във Враца /снимки/ Вицепрезидентът на България Илияна Йотова сложи началото на мащабните тържества по случай бележитите годишнини на СУ „Христо Ботев“ във Враца, видя репортер на BulNews. Днес врачанската Алма Mатер отбелязва три паметни годишнини – 200 години светско образование, 175 години класно образование, 115 години Врачанска гимназия.
Сред гостите на събитието бяха министърът на образованието акад. Николай Денков, Врачанският митрополит Григорий, областният управител Стефан Красимиров, зам. областният управител Красимир Колев, кметът на Враца Калин Каменов, директорът на РУО Лорета Колева, народни представители, общински съветници, учители, родители, бивши и настоящи ученици.
Тържествената церемония бе открита от мажоретен състав и духова музика. Вицепремиерът и образователният министър разгледаха няколко кабинета и изразиха възхищението си от базата, с която разполага училището.
„Добре дошли в храма на науката, в който са завършили средното си образование над 60 000 човека", приветства гордо гостите директорът на гимназията Виктор Кръстев. Той връчи плакети и грамоти за принос към образователното дело на вицепрезидента, образователния министър и кмета на Враца Калин Каменов.
"Тук се усеща българският дух. Това училище е стълб на нашата духовност и средище за пример", каза акад. Николай Денков.
„Мили учители, вие сте съвременните пазители на тази богата култура. Във вашите ръце е тя да продължава, защото правите най-важното на този свят след раждането – учите децата ни освен на книжнина и на просвещение. Учите ги да бъдат хора. Благодаря ви за всичко, което правите. Без вас няма развитие и няма бъдеще за България“, каза Илияна Йотова.
„Голяма отговорност и голямо лично щастие е Вие да сте директор на това прекрасно училище. За нашата държава е истински късмет, че имаме директори като Вас“, обърна се тя към Виктор Кръстев и му връчи почетен плакет от името на президента.
Церемонията продължи с откриването на нови две плочи на Алеята на признателността - на Калиник Врачански и на инж. Войслав Бубев - кмет на Враца.
С шествие, водено от Врачанския митрополит Григорий, всички се отправиха към най-новото бижу на училището – новопостроената многофункционална спортна зала „Христо Ботев“ в двора на гимназията. Лентата на сградата прерязаха вицепрезидентът Илияна Йотова, образователният министър Николай Денков, областният управител Стефан Красимиров, кметът на Враца Калин Каменов и директорът на школото Виктор Кръстев. Залата бе открита с водосвет, а директорът спази стария обичай, като раздаде на майсторите ризи и кърпи, в знак на благодарност за неуморната работа. Той благодари на кмета за подкрепата, която му е оказал през годините, за да може тази мечта да се превърне в реалност. 
Многофункционалната спортна зала е с над 350 места на трибуните, две игрища – едното за официални срещи, както и с най-модерната настилка в Северозападна България, която предпазва от травми спортистите.
Съоръжението ще се използва от учениците на гимназията и от спортните клубове в града. Размерите на едното игрище позволяват провеждането на национални спортни турнири и първенства по волейбол, баскетбол, тенис на маса, борба и други спортове. Залата е с модерна вентилационна и отоплителна система, а в рамките на проекта са изградени съблекални, санитарни помещения, стаи за съдии и наблюдатели.
Мащабното отбелязване на бележитите годишнини на училището продължи с литийно шествие, водено от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий и висши духовници от Светия Синод на Българската православна църква до площад „Христо Ботев“, където бяха поднесени венци пред паметника. Програмата продължи в Драматично-кукления театър с тържествен концерт-спектакъл под надслов „Дом на живяно бъдеще“.
31.05.2022, 12:28 часа
2520 1
Коментари

Голем е

01.06.2022, 01:11 часа
Баката е голем играч. Евала!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha