Пчелари от Селановци заведоха дело срещу арендатор

Пчелари от Селановци заведоха дело срещу арендатор Наскоро един проблем, който от години тревожи пчеларите, разбуни духовете в оряховското село Селановци. Там живеят повече от 3 хиляди души, а голяма част от тях гледат кошери. Всяка година са установявали смъртност при пчелите, но тази пролет за много от тях е особено тежка и повечето едва ли ще продължат да се занимават с пчеларство, заради констатираните огромни загуби. 
Светлият лъч в цялата история е фактът, че вече е заведено дело срещу голям арендатор от региона, за когото е установено с проби в лаборатория, че е пръскал насаждения с леща по време на цъфтеж извън регламентираните срокове за това и със забранен препарат, каза Петьо Василев, председател на местното сдружение на пчеларите.
"По принцип имаме проблеми с едрите земеделски производители, които не зачитат нашия бранш. На 9 започна дело срещу доказан извършител, които миналата година месец май пръскаха по време на цъфтеж леща, по обяд точно... Едър земеделец от Кнежа пръска със забранени препарати - вид отрова. Задействахме се, изпратихме проба от умрелите пчели и от растителност на квалифицирана лаборатория - изследванията показаха точно с какво е пръскано, държавата си свърши работата перфектно... Проблемът е такъв, че трябва веднага да се реагира... Това е проблем от години, хубавото е, че местните земеделци, които познаваме, почти нямаме проблеми с тях - уважаваме си труда, но по-крупните не зачитат нашия бранш..."     
Огромни са загубите за пчеларите от оряховското село Селановци през тази пролет. Наред с високата смъртност при пчелите, налице е и т.нар. "синдром на празния кошер", при който пчелното семейство напуска кошера. Причините са неясни, коменитира Петьо Василев.
"Една от тезите отново е свързана със земеделците, защото те вкарват в кошера нектар, който ако е пръскан, е некачествен. Въпросът е, че не трябва да се пръска по време на светлата част на деня - от изгрев до залез слънце - тогава пчелите работят... През другото време нямаме нищо против земеделците, така е и по закон, имат право да пръскат, защото съвременната индустрия не може без това. Но трябва да се зачита и нашият труд". 
32-ма са пчеларите в пчеларското дружество в Оряхово, голяма част от тях са в най-голямото село от общината - Селановци. Почти всички са засегнати от висока смъртност при пчелите - само тази зима са загинали повече от 2 000 пчелни семейства, заради което много от пчеларите вероятно ще се откажат да практикуват. Част от тях обаче не могат да търсят правата си- заради високите цени на лабораторните изследвания, и заради факта, че не са регистрирани като земеделски производители. 
Потърпевш е и Петьо Василев - от 133 кошера, които е имал през есента, към днешна дата са останали едва 12. На този етап той е категоричен, че няма да се отказва от хобито си, но се надява на справедливост и разбиране от страна на земеделските производители. 
Второто заседание по делото срещу арендатора за отравяне на пчелите в Селановци е на 17 юни./БНР
03.06.2022, 09:44 часа
1329 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha