Времето изтече! Резервоарите със серовъглерод в "Химко" още не са обезвредени

Времето изтече! Резервоарите със серовъглерод в "Химко" още не са обезвредени Изтече крайният срок за обезвреждане на площадката на бившия торов завод „Химко“ във Враца от опасни вещества.
Преди три години бяха извозени 110 тона серовъглерод, но на мястото продължават да са остатъчни количества. Тогава всички институции се впрегнаха и при изключителни мерки за сигурност бяха изкарани почти цялото количество.
В момента обаче има остатъци в цистерните. Замърсена е и водата в резервоарите, в които се намират тези цистерни.
Серовъглеродът се получава от метан и сяра. При реакцията се получават серовъглерод и сероводород. При реакция с водата се получава сероводородна киселина, който влияе корозивно на самите резервоари. Затова пробите от водата показват отклонение от нормите, обясни човекът, който преди 3 години подаде сигнал за случая - експертът в регионалната екониспекция инж. Георги Караиванов.
Ако се пропукат басейните може да се стигне до екокатастрофа, каза още той. 
Директорът на РИОСВ-Враца Николай Йорданов обяви, че фирмата, която е трябвало да обезвреди водата до 3 юни, отново не е взела мерки. „Камибо“ вече е глобявана неколкократно, предстои нова санкция за неизпълнение на предписания. 
Сега държавата ще вземе мерки относно обезвреждането на резервоарите, каза още директорът на екоинспекцията. 
От „Камибо“ заявяват, че имат сключен договор с фирма, която да неутрализира замърсяването, която обаче не е изпълнила дейностите в срок. 


 
06.06.2022, 08:44 часа
1555 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha