Китай продължава политиката на „нулев-CОVID”, наложи нов локдаун в Пекин и Шанхай

Китай продължава политиката на „нулев-CОVID”, наложи нов локдаун в Пекин и Шанхай Си Дзинпин потвърди ангажимента на Китай към политиката за „нулев-Covid“, като обяви, че „постоянството е победа“, тъй като Шанхай и Пекин бяха засегнати от нови блокирания, локдауни и масови тестове само седмица след като градовете отпразнуваха облекчаването на ограниченията, пише The Guardian.
В отговор на най-тежкото избухване на пандемията в Китай, Шанхай прекара месеци под тежко и строго блокиране в целия град, докато властите в Пекин наложиха локализирани блокирания, спиране на мероприятия и обществения транспорт и заповеди за работа от вкъщи. През последната седмица и двата града започнаха да облекчават ограниченията, като властите се похвалиха с ограничаването на огнища на варианта “Омикрон“.
Но в четвъртък и двата града се върнаха в повишена готовност за случаи на Covid, с нови блокирания в кварталите на Шанхай, където живеят милиони хора, и затваряне на места за забавление в гъстонаселения квартал Чаоян в Пекин. Връщането към ограниченията предизвика тревога и разочарование сред жителите.
В петък официалните държавни медии на Китай съобщиха, че президентът е поискал служителите ефективно да координират превенцията на епидемията с икономическото и социалното развитие и „решително да преодолеят някои от трудностите“. Според информацията на Синхуа, Си е направил това в сряда, докато е на посещение в Съчуан.
„Постоянството е победа“, каза Си. „Трябва неотклонно да се придържаме към общата политика на „динамично изчистване“, да укрепваме доверието, да елиминираме смущенията, да преодоляваме парализиращите мисли, да обръщаме голямо внимание на ключовите задачи за превенция и контрол на епидемията и решително да консолидираме трудно спечелените резултати от превенцията и контрола на епидемията“.
Правителството на Китай остава непоколебимо в политиката си на „динамично изчистване“ за бърза реакция на огнища, за да върне броя на случаите в страната до нула. Политиката за интензивно използване на ресурси включва центрове за масова карантина за хора, които се считат за близки контакти – често толкова отдалечени, колкото съседи в същата сграда, но на няколко етажа разлика. Нейното въздействие има значителен ефект върху китайската икономика.
Експертите прогнозират, че Китай ще се бори да постигне целта си за икономически растеж от около 5,5% тази година, тъй като блокирането принуждава спирането на бизнеса и разрушаването на веригите за доставки.
Половината от жителите на Шанхай, около 14 милиона души, получиха нареждане тази седмица да преминат тестове. На всички жители на засегнатите райони, които включват Пудонг и Сюхуй, е наредено да останат у дома, докато ситуацията приключи, като на някои жители бяха изпратени известия с подробности за два дни лишаване от право да излизат и 12 дни тестване.
10.06.2022, 14:38 часа
434 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha