Нов вербален сблъсък между гърци и турци на срещата на НАТО

Нов вербален сблъсък между гърци и турци на срещата на НАТО Турският министър на отбраната Хулуси Акар и гръцки депутати влязоха в нов интензивен вербален сблъсък в Истанбул във вторник по време на съвместното заседание на Политическия комитет на Парламентарната асамблея на НАТО (ПА на НАТО) и Специалната група за Средиземноморието и Близкия изток, пише Kathimerini.
Яростният обмен избухна, когато депутатите от южната ни съседка Спилиос Ливанос, Манусос Волудакис, Теодора Цакри и Андреа Ловердос реагираха, след като Акар повтори искането на Турция Гърция да демилитаризира своите острови в източната част на Егейско море, поставяйки под въпрос техния суверенитет, както и въздушното пространство и морските зони.
Ливанос го попита: „Как е възможно Турция, от една страна, да се позовава на Алианса на НАТО, а от друга да заплашва Гърция с casus belli?“ Той също така подчерта, че Турция говори за суверенитет на държавите, „докато тя е тази, която нахлу в Кипър
Акар, видимо раздразнен, отговори с думите, че „ако кажете окупация за „Северен Кипър“, това означава, че искате да се карате от самото начало“.„Турция не е окупатор в северната част на Кипър. Там до 1974 г. се извършват кланета и преврати”, каза той.
Обръщайки се към Акар, Володакис заяви, че „не минава ден без заплаха за война от Турция. Имаме прелитания на турски изтребители над населени гръцки острови. Напоследък вие също настоявате за демилитаризация на островите в източното Егейско море”.
Акар също говори по на въпроса за прелитанията и подчерта, че „гръцки самолети пристигнаха на континента на 27 април и нарушиха въздушното ни пространство. Вие идвате от толкова много километри разстояние, от континентална Гърция до континентална Турция, нарушавайки въздушното ни пространство. Какво очаквате да направим? Има радарни изображения; ние сме ги споделили със съюзническите страни. На 28 април ние отговорихме на тези действия“, каза Акар, докато твърдеше, че Гърция помага на терористите, предизвиквайки силен отговор от гръцките законодатели.
„Не казвай не. Всички знаят за „лагера Лаврио“ в Гърция“, каза той.
Акар не прие никакви намеси от Ловердос и Цакри.
15.06.2022, 13:45 часа
671 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha