Как да започнем разговор с половинката си за сексуалните ни желания?

Как да започнем разговор с половинката си за сексуалните ни желания? Защо толкова трудно започваме разговори за нашите сексуални желания?
С две думи, защото повечето от нас не са получили никакво образование относно това как да общуваме здравословно с нашите партньори. Заради това и никой не ни научи как да изразяваме адекватно емоциите си. В резултат на това сме склонни да ги потискаме.
Да се научиш как да говориш за сексуалните си желания, е много важно нещо.
Преди това обаче е важно да разберем значението на сексуалната асертивност.

Първо, какво е асертивност?
Да бъдеш асертивен, означава да можеш да изразиш себе си уверено, без да е необходимо да прибягваш до пасивно или агресивно поведение. Изисква да знаеш как да слушаш и да реагираш на нуждите на другите, без да пренебрегваш собствените си интереси или принципи. Когато сме напористи, тогава сме напористи във всеки контекст. Следователно, ако не сме асертивни в сексуалността, е много възможно да ни липсва и асертивност в други области на живота ни. В обобщение – да бъдеш асертивен, означава да се изразяваш уверено, без страх, без съмнение и без да търсиш одобрението на околните.

Какво е предимството да бъдем асертивни в отношенията си?
• Няма повече фалшиви оргазми: В повечето случаи това явление се случва, когато искаме да „уверим” партньорите си в техните сексуални умения. Понякога се случва и когато не сме в особено настроение за секс и фалшифицираме оргазми, за да приключим с ласките възможно най-скоро.
• Може истински да се наслаждаваме на секса: Когато сме асертивни, може да кажем на нашите партньори какви са нашите сексуални желания, така че да не се налага да гадаят. В този смисъл мастурбацията може да бъде много полезна. Помага ни да опознаем собственото си тяло и да открием какво харесваме и какво не.
• Подобрена комуникация: Когато сме асертивни, общуването в отношенията се подобрява. В резултат на това доверието се повишава, както и благосъстоянието. Освен това започването на разговор за сексуалните желания ни позволява да опитваме нови неща, което засилва страстта между партньорите.

Оспорване на вашите убеждения
Това също играе важна роля, когато става въпрос за започване на разговор с партньора относно сексуални желания. Много често полученото от нас сексуално образование може да ни накара да се чувстваме засрамени или неохотни да се изразяваме по темата. Например това, което сме научили за мастурбацията, нерядко е неправилно, както и някои твърде закостенели и погрешни твърдения, че сексът е нечист или грешен. Правенето на секс с някого, на когото не може да доверите плътските си желания, ще ви попречи да се насладите на истински удовлетворяващ секс. След оценка на всички фактори разговорът между партньорите може да бъде ключът към поддържането на здравословни сексуални отношения.

Ето няколко точки, които трябва да вземете под внимание:
• Изберете подходящия момент: Това трябва да е време, в което и двамата сте спокойни, за да имате желание за диалог.
• Преминете към въпроса: Най-добре е да сте наясно от самото начало, когато искате да проведете разговор за вашите сексуални желания. Ако започнете да говорите със заобикалки, партньорът ви няма да разбере какво се опитвате да кажете. Изберете думи, които са ясни и оставете всякакви упреци настрана.
• Бъдете естествени: Разговорът за вашите сексуални желания не трябва да се различава от разговор за нещо друго. Затова бъдете естествени. Независимо дали искате да използвате сексиграчки, да направите прелюдията по-дълга или да въведете нови техники, изразете желанието си да опитате нещо ново.
24.06.2022, 10:00 часа
715 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha