Шолц иска реформи в Европейския съюз

Шолц иска реформи в Европейския съюз Германският канцлер Олаф Шолц коментира в сряда, че ЕС трябва да реформира правилата си за гласуване в ключови области като външната политика, преди да може да приеме нови страни-членки като Украйна, съобщава "Политико".
Говорейки пред Бундестага в Берлин преди срещата на върха на Европейския съвет този четвъртък и петък в Брюксел, Шолц каза, че решително ще настоява за одобряване както на Украйна, така и на Молдова като кандидати за членство в ЕС.
"Ще положа всички усилия в Европейския съвет, за да гарантирам, че целият ЕС ще каже единодушно "Да"" на кандидатурите на Украйна и Молдова за членство, каза канцлерът, като същевременно настоя ЕС да бъде "способен да приеме нови членове."
Той твърди, че ЕС трябва да промени правилата си за гласуване с квалифицирано мнозинство, за да спре отделните държави да блокират решенията. Той специално спомена външната политика като една област, в която е необходима такава промяна.
Шолц по-рано каза, че промяната в правилата за гласуване може да бъде решена бързо, ако всички страни от ЕС дадат своето одобрение. Въпреки това няколко държави от ЕС, включително Франция, вече повдигнаха възражения срещу отказ на правото си на вето в ключови области като външната политика.
Германският канцлер също се застъпи в полза на по-широки "институционални реформи" на ЕС, които вероятно ще изискват сложна промяна на договора, и каза, че подобни реформи "трябва да се използват за укрепване на демокрацията и върховенството на закона в ЕС".
Освен това той призова за "план Маршал" за възстановяване на Украйна след войната и каза, че Германия ще настоява за създаване на "международна експертна конференция на високо ниво" за координиране на усилията за възстановяване.
Шолц каза също, че Украйна и Русия са все още "далеч, далеч" от мирните преговори, "защото Путин все още вярва във възможността за налагане на диктаторски мир" на своя съсед.
Следователно, каза Шолц, Германия и нейните съюзници трябва непоколебимо да поддържат санкциите срещу Русия, както и да продължат доставките на оръжия за Украйна, "докато Путин най-накрая признае колосалната си грешка".
23.06.2022, 13:21 часа
477 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha