Фолклорна плетеница събра стотици на "Гушански събор по Спасовден" в Замфирово /снимки/

Фолклорна плетеница събра стотици на "Гушански събор по Спасовден" в Замфирово /снимки/ В "Гушански сбор по Спасовден", който се проведе на 18 юни в парка в с. Замфирово, взеха участие 380 любители на традициите или общо 24 състава от общините Берковица, Вършец, Лом, Ружинци, Георги Дамяново, Монтана и София – град.
Изпълненията на талантливите певци и танцьори бяха оценявани от професионално жури в състав: Председател – Анна Щърбанова - Доц. д-р по етнохореология и етномузикология и членове Генчо Генчев – д-р по етнология и фолклористика, Ивайло Първанов – гл.ас.д-р по етнохореология, Севда Първанова - хореограф и дългогодишен ръководител на Ансамбъл за изворен фолклор „Гушанци”.
Наградният фонд беше в размер на 630 лева, като участниците се състезаваха в четири направления – песенен фолклор за възрастни, танцов и обеден фолклор за възрастни, песенен фолклор за деца, танцов и песенен фолклор за деца. 
С две награди се завърнаха изпълнители от Берковица:
- Първо място за ФК "Танцувай за здраве" – Берковица и Трето място (раздел танцов и обреден фолклор) за ФФ "Българа" - Берковица.
Танцьорите от Липен грабнаха наградата на журито за автентичен фолклор. Страхотно представяне направи и мъжката певческа група на село Говежда, която спечели заслужено първо място.
Гушанската духова музика повдигна градуса на настроението, а по време на концерта на Вили Рай се изви дълго хоро.
Беше раздадена и курбан чорба за здраве на всички жители и гости на празника.
"НЧ „Развитие – 1928“ – с. Замфирово и кметство Замфирово благодарят на Община Берковица за финансовата подкрепа, както и на всички дарители, доброволци и участници в този истински празник, превърнал се в традиция за нашия край.
За един извор е много важно да не пресъхва!"
23.06.2022, 13:29 часа
829 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha