Politico: Икономическият растеж в еврозоната показва „признаци на срив“

Politico: Икономическият растеж в еврозоната показва „признаци на срив“ Икономическият растеж в еврозоната се забавя силно, а очакванията на бизнеса сочат към рискове от задаващ се спад, показа водещо проучване на бизнеса в региона в четвъртък, пише европейската редакция на Politico.
Така нареченият осреднен PMI падна до 51,9 пункта през юни от 54,8 пункта, което е 16-месечно дъно, тъй като индустриалното производство се сви за първи път от две години и растежът на сектора на услугите се понижи значително. Това е много далеч от границата от 50 пункта, която бележи икономическа експанзия.
Забавянето сигнализира за темп на растеж на БВП от едва 0,2% в края на второто тримесечие, рязък спад от 0,6% в края на първото тримесечие.
„Икономическият растеж в еврозоната показва признаци на забавяне, тъй като попътният вятър на натрупаното търсене от пандемията вече отшумява, като беше компенсиран от шока в цената на живота и спадащото доверие на бизнеса и потребителите“, обяснява Крис Уилямсън, икономист в S&P Global Market. Intelligence, която съставя анкетата.
Втората половина на годината изглежда още по-малко обнадеждаваща, тъй като компаниите намалиха своите бизнес очаквания за продукция през следващата година до най-ниското ниво от октомври 2020 г.
„Бизнес доверието падна рязко до ниво, рядко наблюдавано преди пандемията след икономическото свиване на региона през 2012 г., което говори за предстоящ спад, освен ако търсенето не се съживи“, предупреди Уилямсън.
PMI се основава на проучване сред 5000 компании и се счита за един от най-надеждните водещи индикатори за икономически растеж.
Резултатите “бележат важно отклонение от последните показания на PMI, които сочеха известна първоначална устойчивост на множеството насрещни ветрове, които замъгляват икономическите перспективи на еврозоната”, каза Рикардо Амаро, икономист в Oxford Economics. “Разбивката на цифрите сочи към широкомащабно забавяне“.
Икономисти от Commerzbank и ING поясняват на основата на показанията, че Европейската централна банка трябва да действа внимателно, когато повишава лихвените проценти.
23.06.2022, 14:53 часа
679 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha