Русия обвини САЩ за ограниченията на транзита към Калининград

Русия обвини САЩ за ограниченията на транзита към Калининград

Министерството на външните работи на Русия обвини днес САЩ за забраната от страна на Литва за преминаване на стоки под санкционен режим от и към руския ексклав Калининград, която повиши и без това високото напрежение между Москва и Запада, съобщи Ройтерс.
"Така нареченият "колективен Запад", по изричното указание на Белия дом, наложи забрана на железопътния транзит на широк спектър от стоки от и към Калининградска област", пише в изявлението.
Министерството посочва, че този ход е част от модела на "все по-враждебни действия от американска страна" спрямо Русия.
В събота Литва, член на Европейския съюз, започна да блокира транзита на руски стоки, които попадат под санкциите на ЕС, след като влязоха в сила нови ограничения.
Москва заклейми този ход, като го нарече "блокада" и обеща твърд отговор. 
Литва заяви, че е готова, в случай че Русия я изключи от регионалната енергийна мрежа.
Според вариращи оценки на представители на руските власти забраната ще спре 30-50 процента от товарния трафик. Стоките бързо може да бъдат пренасочени към кораби, преминаващи през Балтийско море, добавиха в същото време те.
Премиерът на Литва Ингрида Шимоните заяви в сряда, че руските твърдения за блокада са неверни. Транзитът на пътници продължава без прекъсване, като е засегнат само 1 процент от общия руски товарен транзит към Калининград, каза тя.
Днес Москва също така заяви, че отказът на Вашингтон да позволи на руски самолет да отлети до САЩ, за да прибере руски дипломати, показва, че американските призиви за продължаване на диалога не са искрени.
Предвид влошаването на двустранните отношения, Русия каза, че не е възможно да се проведат консултации на експертно ниво със Съединените щати по редица двустранни въпроси, които са били предвидени за близко бъдеще. Москва не уточни кои са въпросите, за които става дума, нито кога е трябвало да се проведат разговорите.

24.06.2022, 15:37 часа
545 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha