Готова е първата офроуд линейка

Готова е първата офроуд линейка Готова е първата офроуд линейка в България, която ще спасява пострадали в планините. Специализираният автомобил не само ще оказва медицинска помощ на пострадали в труднодостъпни места, но ще доставя лекарства и хранителни продукти на хора, които бедстват в откъснати региони.
Линейката е направена изцяло от доброволците от спасително формирование „Аварийно Спасяване-Пловдив“. Средства за нея са дарени от инициативата „Капачки за бъдеще“. 
"Линейката вече е участвала в няколко спасителни мисии", разказа Георги Влайков, който е един от инициаторите за закупуване на специализирания автомобил.
„Линейката е била на няколко събития, свързани с планински маратони, велосъстезания. Трима или 4-ма за момента са хората, на които сме помогнали. Най-тежката травма беше натъртване на китка. Беше момче, паднало от колелото в Стара планина. Имали сме случаи и в Родопите, и в Рила,” каза Влайков.
Идеята за създаването на таква линейка е възникнало, тъй като много маратони се провеждат в труднодостъпни местности. "А времето за издирване и спасяване на такива места е от изключително значение," подчерта доброволецът.
Досега за помощта за пострадали в такива места се разчита на „Планинска спасителна служба".
„Надявам се с този род автомобили да помогнем и на тях,” допълни той.
Парамедикът Стиляна Ралева обясни, че задачата на линейката е да осигури долекарска помощ и транспорт до болница или до асфалт. „Има носилка- всичко нужно да поддържаме живот, докато закараме човек до лекар. Имаме шини за обездвижване, инжекции, кислороден дефибрилатор.”
Стойността на линейката е 36 хил. лв. Доброволците се надяват до края на годината да имат и втора, тъй като с една няма как да помагат в цялата страна. Идеята е да се закупят общо 8.
29.06.2022, 11:34 часа
742 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha