Домашен арест за издирван от Интерпол руснак за укриване на данъци

Домашен арест за издирван от Интерпол руснак за укриване на данъци Варненският апелативен съд постанови "домашен арест" за руски гражданин, издирван с червен бюлетин на Интерпол-Москва за укриване на данъци в големи размери, съобщиха от пресслужбата на съда.
Горната инстанция измени определението на Варненския окръжен съд, с което той е бил временно задържан под стража за срок до 40 дни – до провеждането на същинското производство по екстрадицията му.
Алексей А. е бил задържан във Варна на 24 юни по искане на руските съдебни власти. Мъжът (46 г.) е обвинен в укриване на данъчни задължения. Като директор на дружество се сдобива с данните за банкови сметки на фиктивни фирми. Разследван е за сключване на договори, подписване на документи с невярно съдържание и преводи на суми.
В резултат на престъпната дейност, на държавната хазна на Руската федерация са нанесени вреди за над 282.5 млн. рубли. Руските власти смятат, че след извършване на престъплението мъжът се е отклонил от правосъдието и се е укрил, което е наложило отправяне на искане за арест с намерение за екстрадиция чрез Интерпол.  
Мъжът живее в България от 2017 г., установил е трайни връзки със страната ни, за което са представени достатъчно доказателства. Това, че руският гражданин често е напускал територията на страната трябва да се отчита като потенциална опасност от укриване, смятат от съда.
Съдебният състав прецени, че адекватна е втората по тежест мярка за неотклонение – "домашен арест", като се приложи електронно наблюдение.
Определението на съда не подлежи на обжалване.
05.07.2022, 16:33 часа
544 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha