Новите автомобили вече ще разполагат с черни кутии

Новите автомобили вече ще разполагат с черни кутии Производителите на автомобили ще трябва да поставят черна кутия във всички нови модели от днес (6.07). Подобно на тези на самолетите, кутиите ще записват историята на катастрофите.
Устройството ще стои под скоростната кутия между двете предни седалки.
Голяма част от новите коли са оборудвани с подобни черни кутии. Регламентът, който е приет от Европейската комиписия и влиза в сила от днес, вменява задължението на производителите да вменяват подобни записващи устройства във всички нови автомобили. От днешна дата това се отнася за всички нови модели, а от юни месец 2024 г. - за всички нови автомобили. Това обясни в ефира на Би Ти Ви Мартин Танчев, лицензиран експерт, който ще събира информацията от тези кутии.
Извличането на информация трае 10-15 минути в зависимост от марката на автомобила. Става въпрос за информация за ПТП, дата и час на събитието, градус на завиване, изменение на скоростта обратно и странично по посоката на движение, разказа още Танчев.
В старите коли не се предвижда възможност да се монтира такова устройство. Затова ползвателите на нови автомобили, произведени през юли 2022 г., може и да имат такова устройство в автомобила.
Няма начин подобно устройство да не помогне, защото това устройство помага не само като анализ, но служи като много добра база за превенция срещу повтаряне на подобни събития. Това е една чудесна отправна точка и за бъдещите изкуствени интелекти, смята Иван Шопов, експерт от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.
06.07.2022, 10:27 часа
524 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha