Спорове в парламента за правилата за Антикорупционната комисия

Спорове в парламента за правилата за Антикорупционната комисия От 14 на 5 дни да се съкрати срокът за внасяне на предложения за кандидати за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Тази редакционна поправка предложи Михал Камбарев от парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ (ПП) по време на дебата за приемане на процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидатите и избор на председател на антикорупционната комисия. Предложенията за кандидати да се правят в писмена форма в деловодството на Народното събрание до Комисията по превенция и противодействие на корупцията, предвиждат обсъжданите текстове. От сутринта депутатите обсъждат процедурните правила. 
Темата предизвика спорове в пленарната зала. Още в началото на заседанието Александър Нестеров (ДПС) поиска точката да отпадне от дневния ред. Той се аргументира с това, че няма логика да се приемат правила за избор на председател преди приемането на новия антикорупционен закон.
Нестеров направи няколко предложения, едно от които е кандидатът да не е над 65-годишна възраст. Той поиска сред документите при кандидатиране да се прибави и „удостоверение за психическа годност“. Според него трябва да се види и дали срещу кандидата има проверки в КПКОНПИ.
От опозицията смятат, че се правят правила за определен човек. От ДПС и ГЕРБ-СДС припомниха, че премиерът в оставка Кирил Петков е заявил, че вътрешният министър в оставка Бойко Рашков ще е номинацията за председател на КПКОНПИ.
Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) поиска кандидатът да предостави декларация, че не е бил подлаган на процедура по отнемане на допуск до класифицирана информация. 
По темата с възрастта на кандидатите за председател на КПКОНПИ, Емил Георгиев ("БСП за България") припомни на депутатите на колко години са президентите на САЩ и на Италия. 
Примерът с президентите на САЩ и Италия аз разбирам само по един начин - след като получите подкрепата да изберете Бойко Рашков, вие ще предложите предсрочни президентски избори, за да го изберете и за президент, заяви на свой ред председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.
Наложи се на няколко пъти временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов да приканва депутатите да коментират само процедурните правила, а не конкретни имена за председател на антикорупционната комисия. 
Михал Камбарев (ПП) каза, че няма нужда от политически коментари. Всяко обсъждане на кандидатури е извън темата, всяко изгубено време е неуважение към българските граждани, коментира той.
Александър Ненков (ГЕРБ-СДС) заяви, че правилата нямат смисъл, защото кандидатът вече е ясен. 
"Дори да е имало някакви съмнения за кандидатурата на Бойко Рашков, те бяха опровергани и всъщност ние разбрахме, че това е най-добрият кандидат в момента, в който Десислава Атанасова излезе и каза - ако приемете кандидатурата на Бойко Рашков, обявявате война на ГЕРБ. Вижте Ненков, нашата заявка винаги е била, че ние обявяваме война на това, което представлява ГЕРБ", отвърна Искрен Митев (ПП).
В хода на дебата лидерът на ДПС и председател на парламентарната група Мустафа Карадайъ предложи срокът за подаване на предложенията да бъде "веднага след" приемането на правилата. Той каза, че от ДПС са готови още днес, ако се гласуват текстовете, да предложат "достоен, умен, красив, съвестен, почтен, свободен, отговорен, морален, независим човек, който ни припомни комунистическите методи и се казва Бойко Рашков".
Според Десислава Атанасова депутатите могат още сега да изпълнят слогана "нулева толерантност към корупцията", като приемат в проекта на решение освен за председател на КПКОНПИ Бойко Рашков да бъде избран и за министър-председател, главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), за член на ВСС, председател на Сметната палата, както и за член на Конституционния съд. 
Настимир Ананиев (ПП) заяви, че от изказванията на ГЕРБ-СДС и ДПС "лъха страх". 
22.07.2022, 12:49 часа
436 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha