Перлата на Вратцата! Ресторант „Чайка” отбелязва 19-годишнината си с грандиозен шоу спектакъл

Перлата на Вратцата! Ресторант „Чайка” отбелязва 19-годишнината си с грандиозен шоу спектакъл Жителите и гостите на Враца ще имат възможността да присъстват на уникално по рода си събитие, научи агенция BulNews. За първи път в града ще се проведе танцов спектакъл с участието на десетки артисти, феерични костюми, светлинни ефекти и невиждано шоу. Всичко това в комбинация със специално подбрано меню. Поводът – отбелязването на 19 години от създаването на едно от емблематичните заведения в града – ресторант „Чайка”. Събитието ще се състои вечерта на 29 юли и обещава да бъде наистина зрелищно. 
Любимият ресторант на врачани е открит през 2003 г. и продължава да радва своите гости с приятна атмосфера, вкусна храна и добро обслужване. На мястото на сегашния комплекс „Чайка” се намирали врачански зеленчукови градини. Сградата, в която се помещава днес ресторантът, е построена през далечната 1951 г.  като заведение с 4 хотелски стаи. След това е изградено и езерото. Дори голямото наводнение през 1966 г., което помита всичко наоколо, остава зданието непокътнато, за да продължи да съществува като емблематичен ресторант и до днес. Под сегашната живописна градина има огромно подземно помещение, което е пазило архивите на Обществено хранене, които също са били наводнени след природното бедствие. 
А защо един ресторант, намиращ се в планински район, непосредствено до едни от най-високите скали на Врачанския Балкан, е кръстен на името на морска птица – „Чайка”? Отговор и до днес няма. При откриването му през 50-те години на миналия век местната власт решава да носи това име. През 70-те е преименуван на „Вратцата”, а след това отново връща старото си име, с което е познат и до днес – „Чайка”. В годините до 2003 г. сградата е държавна собственост и се отдава под наем. Първият частен собственик е известният ресторантьор Стоян Тинчев, който купува имота и го превръща в популярен туристически обект. На откриването присъстват много гости от региона, както и тогавашният кмет на община Враца Румен Стоманярски. През 2005 г. започва и строежът на хотелската част, който е завършен само в рамките на година. 
През годините хотелски комплекс „Чайка” се превръща в емблема на града – място за отдих след разходка сред красивата природа, но и място,  на което хората отбелязват най-красивите си семейни празници. За 19 години в ресторант „Чайка” са организирани са над 1000 сватби, стотици кръщенета, а комплексът е посетен от хиляди хора. 
През 19-годишния период от съществуването му, комплекс „Чайка” среща и непредвидени трудности, които не само не спират развитието му, но и го правят още по-устойчив във времето – с непрестанни обновления, иновации и подобряване на предлаганите услуги. Такива периоди са кризата през 2009 г., както и пандемията от Covid-19, по време на която ресторантьорският бизнес беше един от най-засегнатите. За този период собствениците запазват целия си персонал, на който разчитат и до днес. Част от служителите на комплекса работят в него от самото му създаване през 2003  г. 
В последните години комплекс „Чайка” е домакин на мащабни и запомнящи се събития. Едно от тях е концертът на сръбската звезда Мирослав Илич, който събира над 600 гости в градината на ресторанта. В комплекс „Чайка” се развива успешно и хазартният туризъм след откриването на игрална зала Royal Club – гостуващи групи от Гърция пристигат, за да опитат късмета си, но и за да разгледат забележителностите на региона. Организирани са и концерти, актьорски представления, куклен театър за най-малките и много други атрактивни мероприятия. 
През годините комплексът е посещаван и от редица популярни личности - политици и звезди от шоубизнеса, сред които президентът Петър Стоянов, Симеон Сакскобургготски, Слави Трифонов, български актьори, изпълнители, посланици и гости от страната и чужбина. 
Развиват се и атракциите в комплекса – емблематичните водни колелета вече са в историята и отстъпват място на нови електрически лодки, с които обиколката на езерото е още по-приятна. Безплатно електрическо влакче вози гостите на комплекса от централния площад в града, а обновената градина е сред най-приятните места за делник и празник. Собствениците на комплекс „Чайка” гледат с оптимизъм и амбиция към бъдещето – в посока превръщането на емблемата на прохода Вратцата в СПА комплекс и още по-популярна туристическа дестинация. 
29.07.2022, 08:50 часа
2204 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha