Планински спасители публикуваха СНИМКИ и подробности за инцидента, при който загина Светлин Хлебарката от Враца /18+/

Планински спасители публикуваха СНИМКИ и подробности за инцидента, при който загина Светлин Хлебарката от Враца /18+/

От Пещерно спасяване излязоха с подробности и публикуваха снимки от инцидента във Врачанския Балкан, при който загина Светлин Хлебарката.
Припомняме, че 38-годишният мъж падна в "Невестина пропаст". За трагичната случка тогава съобщи отново първо BulNews.

Извънредно! Светлин Хлебарката падна в пропаст във Врачанския Балкан, чакат спецотряд да извади тялото /снимки/

Ето какво написаха от Пещерно спасяване:

"Малко след 14 ч. на 2 август 2022 г. през тел. 112 в Планинската спасителна служба (ПСС) постъпва сигнал за пострадал 38 годишен мъж, който се е подхлъзнал и е паднал в пещера във Врачанския Балкан, в местността Невестина пропаст, Згориград. Той с още един мъж са разглеждали входа на пещерата. Пострадалият е искал да надникне вътре с фенерче и се е навел над входа, залитнал е, или се е подхлъзнал, и е паднал вътре. Около 14:10 ч. съобщението за инцидента е пренасочено и към Пещерно спасяване (ПС) и Никола Дончев (председател на ПС) съобщава за него през вайбър групата на УС на Пещерно спасяване.

Сформирана е група в състав: 

  • Анри Хаздай;
  • Владимир Георгиев;
  • Иво Колчаков;
  • Красимир Колевски;
  • Орлин Атанасов
  • Пламен Петков

Пещерата представлява широк кладенец с гладки стени. На -45 м има малка площадка, на -70 м има има втора площадка с последващ 5 м отвес. Пропастта завършва с малко езеро. По първоначални данни има вероятност пострадалият да е останал на първата площадка.

На мястото на инцидента ПСС и Пламен Петков (пещерен спасител от Враца) изграждат система за извличане на входа на пещерата, който е с размери 3х2 метра и правят опит, чрез нея да се спуснат, за да проверят дали падналия не е на площадката. Спускат Пламен Петков няколко метра надолу, за да може той да освети и види по-добре какво е положението. Виждат, че на площадката няма човек и изваждат Пламен навън. Става ясно, че ще трябва да се изчака по-специализирана помощ от пещерните спасители. Междувременно от базата в с. Карлуково пристигат Красимир Колевски и Орлин Атанасов с екипировката на “Пещерно спасяване“. След пристигането на екипа от София (Владимир Георгиев и Анри Хаздай) започва екипирането за влизане на пещерните спасители от Владо, изграждат се 4 междинни закрепвания. Анри влиза втори носейки малко екипировка и фотоапарата даден му от полицията, а Иво трети с носилката и края на товарното въже. Площадката се оказва стръмен улей-серпентина и става ясно, че заради пречупването на въжето ще е необходимо да се направят отклоняващи ролки на две места, които се изграждат набързо. Спасителите стигат до дъното на втория отвес, където откриват тялото на загиналия с травми несъвместими с живота. Правят се снимки и се планират действията. Тялото се опакова в чувал и носилка тип СКЕД и същата се позиционира под отвеса. Спасителите се разставят на подходящите места и след преодоляване на няколко минутни проблеми с радиостанциите извличането започва. Тялото е извлечено от всички намиращи се на входа на пещерата. Спасителите излизат и разекипират пещерата. Тялото е свалено до автомобилите и качено на джипа на “Пещерно спасяване“, с който е транспортирано до чакащата линейка на асфалтовия път. 
Продължителността на акцията е 2 часа и 20 минути.Всички екипи на “Пещерно спасяване” са посрещнати от спасители на ПСС – Враца на асфалтовия път и след това съпроводени до пещерата. Благодарим!"

11.08.2022, 09:42 часа
16360 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha