Танцов състав от Монтана спечели награда на международен фестивал /снимка/

Танцов състав от Монтана спечели награда на международен фестивал /снимка/ Фолклорен танцов състав „Ситница“ – Монтана, спечели втора награда от Международния фолклорен фестивал за деца и младежи „Каталина“ в Яш – Румъния. В него взеха участие над 500 участници от 5 чужди държави – Северна Македония, Полша, Молдова, България, Словакия, както и от 8 различни фолклорни области на страната домакин.
Жури, съставено от специалисти в областта на фолклора, университетски преподаватели от Националния университет по изкуствата „Джордж Енеску“ в Яш, авторитетни хореографи от страната и чужбина, телевизионни водещи и журналисти, етнографи от Националния музеен комплекс „Молдавия” в Яш оценяваха изпълненията на младите фолклорни таланти. Възпитаниците на Христо Иванов се представиха предимно с негови авторски композиции – Влашки танц, „Игри от Шопско“, Джиновски танц, „Ехо от Шоплука“, както и с фрагмент от „На север от Балкана“ по хореография на един от класиците на българския обработен танцов фолклор Тодор Бекирски.
ФТС „Ситница“ участва в дефилета и концерти на различни места в областния център на историческия регион Молдавия. Изпълненията им бяха включени в гала концерта на лауреатите на фестивала, която бе излъчвана на живо по регионалната телевизия TVR.
Танцьорите проявиха интерес към работилницата за характерни за Румъния занаяти, която беше съпътстващо събитие на фестивала.
Фестивалът „Каталина“, който е с конкурсен характер, е традиционно културно събитие, емблематично за четвъртия по големина румънски град Яш. Той е един от най-старите и най-престижни фестивали в северната ни съседка. Доказателство за авторитета му е фактът, че е подкрепен от Министерството на образованието, Училищния инспекторат, Окръжния съвет и Кметството на Яш, както и от търговския комплекс Palas Mall.
11.08.2022, 12:31 часа
1485 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha