Вътрешният министър: Ще има развитие по разследването за "Хемус"

Вътрешният министър: Ще има развитие по разследването за "Хемус" Вътрешният министър Иван Демерджиев обеща, че ще има развитие по разследването за строежа на автомагистрала "Хемус". Той заяви, че има един обвиняем и две съдебни производства, но подчерта, че целият случай е много по-мащабен от тези две съдебни производства. 
"Като не ги търси прокуратурата - трябва да ги търси полицията, а не ги е потърсила достатъчно активно. От встъпването ми в длъжност проверих по какво се работи, извикал съм работещите по случая служби, дадох указания по какво не е работено достатъчно, влязохме във взаимодействие с НАП по този въпрос и ви уверявам, че доста енергия ще се влее по тази тема и ще има развитие", коментира министър Демерджиев в интервю по БНР.
Вицепремиерът подчерта, че служебното правителство не е ревизионно, а е правителство, от което се очакват "действия по стабилизиране на ситуацията".
"Не мога да си позволя да ревизирам никого, защото за мен е по-важно как работя аз от първия ден, в който съм встъпил. Никой не ми е поставил такава задача", отрече министърът на вътрешните работи.
"Аз съм последният човек, който може да бъде заподозрян в работа с ГЕРБ. Учуден съм защо Бойко Рашков първо не проведе разговор с мен, преди да проведе разговор с медиите", заяви министърът на вътрешните работи.
Той подчерта, че не е пристрастен към една или друга политическа сила и коментира ареста на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, извършен от бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков.
"Не бих направил арест, ако не съм убеден, че са налице всички предпоставки за това и нямам стабилни, сериозни и солидни доказателства. Целта на един арест не може да бъде самоцел, а да бъде първа стъпка към едно сериозно разследване, което да доведе до изправяне на този човек пред съда и до наказание. Когато един арест се случи по начина, по който протече този арест, ефектът е точно обратен. Няма никакъв смисъл да превръщаме хора, които трябва да бъдат внимателно разследвани, в жертва", заяви Демерджиев.
Министър Демерджиев заяви, че МВР няма да оттегли жалбите срещу решенията на съда, който обяви арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова за незаконни.
"За 3 месеца могат да се развият много разследвания и да се съберат много доказателства от полицията, така че след тези 3 месеца да има сериозни образувани производства срещу хора, стоящи изключително високо в йерархията. Нататък има само един път - да ги внесем в прокуратурата, но ще ги внесем в прокуратурата, когато сме събрали доказателствен материал, който не може да бъде заобиколен. Разговаряли сме с правосъдния министър Крум Зарков, че по линия на правомощията му той ще може и ще упражни надзор какво се случва с тези дела, когато влязат в прокуратурата - дали се работи по тях, или ще бъдат сложени на трупчета", категоричен беше служебният министър на вътрешните работи.
Той коментира и взаимодействието на МВР с прокуратурата.
"Трябва да е ясно, че прокуратурата не може да се поставя под общ знаменател. Полицейските служители на много места работят добре с прокуратурата. Ако искаме резултати, трябва да се работи добре с прокуратурата, където тя е склонна, готова да изпълнява функцията си", заключи Иван Демерджиев.
12.08.2022, 11:53 часа
537 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha