Русия допусна консервация на Запорожката АЕЦ

Русия допусна консервация на Запорожката АЕЦ Запорожката АЕЦ е доставила на украинските територии, контролирани от Киев, електроенергия на стойност 70 милиона рубли (над 2 млн. лв) на ден, но обстрелът налага пренасочване на захранването към регионите, окупирани от руските войски, заяви руската окупационната администрация на Запорожка област, цитирана от руското издание "РБК".
Производството на електроенергия в Запорожката атомна електроцентрала е минимално и ако обстрелът продължи, ще бъде спряно, каза Владимир Рогов, член на главния съвет на окупационната администрация. Тази власт е създадена след окупацията на голяма част от тази украинска област от руските войски.
Според Рогов, атомната електроцентрала ежедневно е доставяла на територията, контролирана от украинските власти, количество електроенергия, еквивалентно на 60-70 милиона рубли.
"Скоро няма да получат нищо. Защото, разбира се, ще спасим атомната електроцентрала, ще я консервираме, ще прехвърлим товарите, които имаме, към освободените територии", каза той.
Според Рогов скоро ще започнат проблеми с електрозахранването на територията, контролирана от украинските власти. Сега има политика на "запазване на статуквото, така че нищо да не се случи", подчерта Рогов.
Запорожката АЕЦ, разположена в Енергодар, е най-голямата европейска атомна електроцентрала по отношение на инсталирана мощност. Разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Първият е пуснат в експлоатация през декември 1984 г., шестият - през октомври 1995 г. Руската армия контролира нейната територия от 28 февруари. Станцията обаче все още се управлява от украински оператори.
Запорожката атомна електроцентрала е под контрола на руската страна, централата е атакувана от юли. Москва и Киев взаимно се обвияват в обстрела. На 11 август атомната централа отново беше обстрелвана. Запорожката окупационна администрация съобщи, че най-малко три снаряда са паднали близо до хранилището за радиоактивни материали. Сутринта на 12 август властите съобщиха, че снаряд е паднал на 10 метра от хранилището за ядрени отпадъци, но "от гледна точка на ядрената безопасност всичко е наред. Критичната инфраструктура на атомната електроцентрала не е повредена, работата на реакторите не е нарушена", се казва в изявление на CAA.
Украинската компания "Енергоатом" смята, че Русия възнамерява да използва атомната електроцентрала в Запорожие за захранване на Крим. Част от линиите, от които станцията сега се захранва, са повредени от обстрела.
Външните министри на страните от Г-7 (Г-7: Германия, Франция, Италия, Япония, Канада, Великобритания и Съединените щати) поискаха Русия незабавно да прехвърли Запорожката АЕЦ под контрола на Украйна, като посочиха, че в противен случай рискът от ядрена авария е висок. "Постоянният контрол на Русия върху атомната електроцентрала застрашава региона", се казва в изявление на Г-7
ООН призова спешно да се постигне съгласие за "безопасен периметър за демилитаризация" на АЕЦ Запорожие, такава инициатива беше представена от генералния секретар Антонио Гутериш. Той подчерта, че ядреното съоръжение не може да се използва "като част от каквато и да е военна операция". Създаването на демилитаризирана зона около АЕЦ беше подкрепено в САЩ.
В същото време идеята на Гутериш срещна неразбиране в руското представителство в ООН. "Не разбирам какво има предвид с това предложение. Нека обясни какво има предвид под този периметър", каза постоянният представител Васил Небензя. Той твърди, че Русия не използва ядрени и граждански съоръжения за военни цели, като обвинява Украйна в подобна тактика. Небензя смята, че изтеглянето на руските войски от АЕЦ в Запорожие ще предизвика "чудовищни ​​провокации" от украинските власти.
12.08.2022, 16:30 часа
721 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha