Украински министър: Русия блокира достъпа до лекарства

Украински министър: Русия блокира достъпа до лекарства Украинският министър на здравеопазването обвини руските власти, че извършват престъпление срещу човечеството като блокират достъпа до лекарства на достъпни цени в районите в Украйна, които техните сили са окупирали от началото на инвазията преди пет и половина месеца.
В интервю пред АП украинският министър на здравеопазването Виктор Ляшко каза, че руските власти многократно са блокирали опитите за предоставяне на субсидирани от държавата лекарства на хора в окупираните градове и села.
„През всичките шест месеца на войната Русия не (позволява) разкриването на подходящи хуманитарни коридори, за да можем да предоставим наши собствени лекарства на пациентите, които се нуждаят от тях", заяви снощи Ляшко в министерството на здравеопазването в Киев. "Ние вярваме, че тези действия се предприемат от Русия умишлено и ги смятаме за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, които ще бъдат документирани и признати“, добави министърът.
Украинското правителство има програма за предоставяне на медикаменти на раково болни хора и хора с хронични заболявания. Според служители от ООН и Украйна разрушаването на болници и инфраструктура, както и вътрешното разселване на приблизително 7 милиона души, също така са попречили и на предоставянето на други видове лечение. Войната в Украйна причини тежки нарушения в работата на държавната здравна система, която беше в процес на значителна реформа, отбелязва АП.
Световната здравна организация каза, че към 11 август е отчела 455 атаки срещу болници и други здравни заведения, в резултат на които са загинали 86 души и са били ранени 105 души. Но Ляшко заяви, че вторичните ефекти от тези нападения са значително по-тежки.
„Когато пътищата и мостовете в районите, които сега са под контрола на украинските сили, са повредени, е трудно да откараш до болницата някой, който е получил инфаркт или инсулт“, каза той.
„Понякога не успяваме да стигнем навреме, линейката не може да стигне там навреме. Ето защо войната причинява много повече жертви (от тези, убити в боевете и нападенията). Техният брой не може да бъде изчислен“, добави Ляшко.
13.08.2022, 16:46 часа
610 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha