Стрелба по автобус в Йерусалим с много ранени, нападателят се е предал

Стрелба по автобус в Йерусалим с много ранени, нападателят се е предал Рано тази сутрин въоръжен мъж откри стрелба по автобус близо до Стария град на Йерусалим и рани 8 души при атака, извършена седмица след избухването на насилие между израелци и екстремисти в Газа, съобщиха полицията и службата за спешна помощ.
От осемте ранени двама са в сериозно състояние, в това число и бременна жена с рани в областта на корема и мъж с огнестрелни рани в главата и врата. Посланикът на САЩ в Израел Том Найдс написа в Туитър, че сред ранените има и американски граждани. Но повече подробности не се съобщават.
Стрелбата е започнала, докато автобусът чакал на паркинг близо до Западната стена, смятана за най-свещеното място, където евреите могат да се молят. 
Заподозреният за нападението се е предал на полицията. Засега полицията не съобщава подробности за самоличността му.
Израелският премиер Яир Лапид пък заяви на заседание на правителството, че нападателят е жител на Ерусалим, който е действал сам и който и в миналото е бил арестуван от израелската полиция.
Нападението в Йерусалим беше предшествано от напрегната седмица между Израел и палестинците в Газа и на Западния бряг на река Йордан.
През миналия уикенд израелски самолети извършиха офанзива в ивицата Газа срещу групировката „Ислямски джихад“ и поставиха началото на тридневни ожесточени трансгранични сражения. „Ислямски джихад“ изстреля стотици ракети в отговор на въздушните удари, които убиха двама от командирите на групировката и други нейни членове. 
В сраженията загинаха 49 палестинци, сред които 17 деца и 14 бойци, а няколкостотин палестинци бяха ранени, преди да влезе в сила прекратяване на огъня с египетско посредничество. В сраженията няма загинали израелци, нито сериозно ранени.
Ислямската въоръжена групировка „Хамас“, която контролира Газа, не се намеси.
14.08.2022, 13:32 часа
584 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha