Китай използва психиатрични болници за наказание на политически затворници

Китай използва психиатрични болници за наказание на политически затворници Използването на психиатрични болници в Китай за лишаване от свобода на активисти без надлежна процедура е рутинна практика, се казва в доклад на група за защита на човешките права. Оттам обвиниха лекарите и здравната система, че се договарят с властите при наказването на дисиденти, съобщи АФП.
В продължение на десетилетия властите в Пекин използват системата от психиатрични болници в страната, известна като Анканг, за наказване на политически затворници.
В доклад, публикуван във вторник от базираната в Мадрид неправителствена организация Safeguard Defenders, се казва, че тази практика продължава въпреки реформите в началото на 2010 г., които изискват лекарско съгласие и засилват съдебния надзор върху китайската система за психиатрични грижи.
По-голямата част от данните в доклада са от интервюта с жертви и техните семейства, публикувани онлайн от китайската неправителствена организация Civil Rights and Livelihood Watch (CRLW). Данните разглеждат случаите на 99 китайци, настанени принудително в психиатрични болници по политически причини в периода 2015-2021 г.
"През 2022 г. Китайската комунистическа партия (ККП) все още рутинно затваря политически активисти в психиатрични болници, въпреки че преди повече от десетилетие въведе законови промени за прекратяване на тази варварска практика", заяви групата.
„ККП е в състояние да отстрани изцяло вносителите на петиции и активистите от правосъдната система, без надежда да се срещнат с адвокат или да се явят на съдебен процес, като им поставя диагноза "психично заболяване". Така те остават социално изолирани дори след освобождаването си", се казва още в доклада.
"Лекарите и болниците се сговарят с ККП да подлагат жертвите на ненужни от медицинска гледна точка принудителни хоспитализации и принудително лечение."
17.08.2022, 16:22 часа
342 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha