Стягат седмото издание на фестивала “Слънцето на Тодорка” в Оходен

Стягат седмото издание на фестивала “Слънцето на Тодорка” в Оходен От 8 до 11 септември 2022 г. в местността "Валога", с. Оходен, ще се проведе седмото издание на Международния фестивал за древни култури "Слънцето на Тодорка". 
Фестивалът е създаден през 2014 година по идея на Сдружение "Темп-Арт" и Регионален исторически музей - Враца и се реализира традиционно от: Община Враца, Младежки дом - Враца, Регионален Исторически Музей - Враца и Сдружение "Темп-Арт"
В това издание на фестивала помощ и съдействие оказват за пореден път Областна администрация – Враца, Българският младежки червен кръст – Враца, и Българската асоциация на аматьорските театри – БААТ. Форумът се реализира с изключителната финансова и логистична подкрепа на местната управа и ще бъде открит от кмета Калин Каменов.
 "Слънцето на Тодорка" е един доста по-различен фестивал за древни култури. Той се организира в четири фестивални дни, през които участниците живеят и творят на туристически бивак, в непосредствена близост до археологическите разкопки. 
В дните на събитието се организират кръгли маси и дискусии на археолози, научни работници и представители на различни сдружения и институти, занимаващи се с теми, свързани с древността и древното познание. Целта е да бъдат представени последни новости от света на археологията и древната история. Ще бъдат показани артистични реконструкции на древни ритуали и легенди, представяни от различни творчески формации от странатана сцена и в реална среда.

Можете да вземете участие в:
- Демонстрации и занаятчийски работилници –  керамика, копаничарство, тъкачество, обработка на вълна /плъсти/, древни възли и плетиво, накити от кост, изработка на сапун, демонстрации на старинни оръжия и други;
- В дните, вечерите и нощите на Фестивала се организира Приключенска игра „Пътят на слънцето“;
- Театър на сетивния лабиринт „Пътуване в неизвестното“;
- Археологическо училище (може да получите сертификат за елементарен курс по археология);
- Демонстрация на добиване и дегустация на спиртни напитки по експериментална
 технология от неолита;
- Демонстрация и дегустация на „Неолитна храна в Оходен“, приготвена от копривщенеца Ангел Ангелов - Национална академия „Кулинарен историк“, претендент за рекордите на Гинес. 

Организаторите на Фестивала си поставят за цел да впишат арт форума в новия облик на съвремието ни и чрез иновативни елементи в структурата на фестивалните дни да дадат възможност за нов интересен поглед към древните и традиционни култури. Формата на фестивала го превръща в инкубатор на нови туристически визуални продукти за туристическия бизнес в региона и страната. 

Фестивалът традиционно се организира в три секции:
- Арт секция – В нея ще бъдат представяни артистични реконструкции на древни ритуали и легенди. Музикални и танцови програми на любителски групи и творчески уъркшопове;
- Научна секция – Кръгли маси и дискусии на археолози, научни работници и представители на различни сдружения и институти, занимаващи се с теми свързани с древността, древното познание и етнографията. В тези дискусии ще се представят и обсъждат новости от динамично променящата се емпирична научна среда в областта на праисторията, ще бъдат представени презентации и публикации на нови открития;
- Експериментални лаборатории за деца и възрастни по керамика, обработка и производство на накити и култови предмети от кост, изработване хляб от  лимец с реплики на автентични съоръжения и инструменти, грънчарство, тъкачество, копаничарство, обработка на вълна, стрелба с лък, археологическо училище. Участниците в археологическото училище ще получат сертификат за елементарен курс по археология. 
Емблема и запазен знак на фестивала е графично изображение на нефритния амулет, Богинята майка свързан с раждането, открит в местността Валога край Оходен. Амулетът е уникален за нашите земи и е със стилизирана форма на раждаща жена.
Официалната церемония за откриването на седмото издание на фестивала е на 9 септември /петък/, от 19 часа.
 
05.09.2022, 14:50 часа
672 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha