Стягат шестото издание на фестивала “Слънцето на Тодорка” в Оходен /снимки/

Стягат шестото издание на фестивала “Слънцето на Тодорка” в Оходен /снимки/ От 10 до 14 септември 2020 г. в местността Валога, село Оходен, ще се проведе шестото издание на Международния фестивал за древни култури "Слънцето на Тодорка", научи агенция BulNews.
Фестивалът е създаден през 2014 година по идея на сдружение ТЕМП-АРТ и Регионалния исторически музей във Враца. Традиционно той се реализира от община Враца, Младежкия дом във Враца и Регионалния исторически музей във Враца.
В това издание на фестивала помощ и съдействие оказват за пореден път Областна администрация – Враца, Българският младежки червен кръст – Враца, Сдружение ТЕМП – АРТ и Българската асоциация на аматьорските театри – БААТ. 
Форумът се реализира с изключителната финансова и логистична подкрепа на община Враца и ще бъде открит от кмета Калин Каменов.
Фестивалът се организира в четири фестивални дни, през които участниците живеят и творят на туристически бивак в  непосредствена близост до археологическите разкопки. В дните на събитието се организират кръгли маси и дискусии на археолози, научни работници и представители на различни сдружения и институти, занимаващи се с теми  свързани с древността и древното познание. Целта е да бъдат представени последни новости от света на археологията и древната история. Ще бъдат показани артистични реконструкции на древни ритуали и легенди представяни от различни творчески формации от страната.
Организаторите си поставят за цел да впишат арт форума в новия облик на съвремието ни и чрез иновативни елементи в структурата на фестивалните дни да дадат възможност за нов интересен поглед към древните и традиционни култури. Формата на фестивала го превръща в инкубатор на нови туристически визуални продукти за туристическия бизнес в региона и страната. 

Фестивалът традиционно се организира в три секции:
1.Арт секция 
В нея ще бъдат представяни артистични реконструкции на древни ритуали и легенди. Музикални и танцови програми на любителски групи и творчески уъркшопове. 
2.Научна секция 
Кръгли маси и дискусии на археолози, научни работници и представители на различни сдружения и институти, занимаващи се с теми свързани с древността, древното познание и етнографията. В тези дискусии ще се представят и обсъждат новости от динамично променящата се емпирична научна среда в областта на праисторията, ще бъдат представени презентации и публикации на нови открития.
3.Експериментални лаборатории за деца и възрастни по керамика, обработка и производство на накити и култови предмети от кост, изработване хляб от  лимец с реплики на автентични съоръжения и инструменти, грънчарство, тъкачество, копаничарство, обработка на вълна, стрелба с лък, археологическо училище. Участниците в археологическото училище ще получат сертификат за елементарен курс по археология. 
Емблема и запазен знак на фестивала е графично изображение на нефритния амулет, Богинята майка свързан с раждането, открит в местността Валога край Оходен. Амулетът е уникален за нашите земи и е със стилизирана форма на раждаща жена.
Официалната церемония за откриването на шестото издание на "Слънцето на Тодорка" е на 11 септември /петък/ 2020г., от 19 часа.

Акценти тази година:
-  Участници от Враца, София, Перник, Разград, Козлодуй, Варна, Копривщица, Мездра и други;
-  Научният семинар е на тема „Послания на човешките цивилизации от древността“;
-  Ритуално засяване на нива с лимец и експериментална демонстрация – производство и дегустация на хляб от лимец - зърното за демонстрациите е отгледано и ожънато в експерименталната нива, засята в близост до археологическите разкопки;
-  Едно предизвикателство -  кулинарна възстановка " Неолитна храна в Оходен" - възстановка на типична храна за епохата, ще се приготви от овнешко месо с лимец, корени, семена и билки. Дегустацията ще започне на залез слънце при откриването на фестивала "Слънцето на Тодорка" Оходен 2020г. Кулинарната възстановка ще се реализира от екипът на копривщенеца Ангел Ангелов,  създател на Национална академия „Кулинарен историк“ който казва - „Ние не правим кулинария, а история. Връщаме времето назад, когато се е готвело с прости продукти по стари технологии. Слагаме в тигана това, което хората са имали в тази епоха, в този сезон …“ – Ангел Ангелов е приготвил над 200 000 порции стари гозби и е претендент за рекордите на Гинес;
- Храната ще се консумира в глинени съдове възстановка на намерени на мястото на разкопките в с. Оходен;
- Врачанска традиционна кухня – демонстрация и дегустации, обмяна на рецепти от баби и дядовци със Дедо Скръц;
- Експериментална работилница древни възли и плетиво с Юлия Боева - участниците ще могат сами да изработят гривни, колани и накити от възли с неолитни символи и  знаци от вълнени конци или рафия.  Казват, че до миналия век в е имало традиция всяка мома да си изплете по този начин специален магически колан със "змийска шарка" и с мъниста;
-  Приключенска игра „Пътят на Слънцето“ с експерти и сътрудници от регионален исторически музей Враца – по специално изготвени карти и символи ще бъде издирен, събран и представен на „Съвета на жреците“ магическия накит на Тодорка.

Специални гости тази година:
- Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол от Варна.
Сдружението организира и провежда събития, допринасящи за развитие и популяризиране на историческото и културно наследство, традициите на предците ни, обичаите по българските земи и земите, населявани от българи. Сдружението насочва усилията си за изучаване и съхраняване на традициите на древните българи през ранното средновековие, техните места на обитаване, живот, бит и култура, традициите им при отглеждането и използването на коне в мирния живот и за бойни действия. Възстановяване на воинските им традиции и изучаване на бойните практики, изработване и стрелба с лък, работа с копие, реплики на хладни оръжия и брони, седла и конска амуниция.
- Премиерен спектакъл „ЗА ХОРАТА, ЗЕМЯТА И ХЛЯБА“ на Театрално - танцова формация "Пулс" Разград. Сценарий и режисура: Катя Лапатова, Хореография: Петя Попова. Една притча за хляба, в която откриваме връзката между майката Земя, която ражда житото, и човека, който прави хляба, стопля го със сърцето си и го полива със сълзите и радостта си. Честният и достоен хляб на българина, роден от здравия български дух.
 
08.09.2020, 09:38 часа
1309 1
Коментари

fori

09.09.2020, 00:20 часа
ебаси сектата
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha