В Чипровци отпразнуваха 6 септември с курбан /снимки/

В Чипровци отпразнуваха 6 септември с курбан /снимки/ В руините на Гушовския манастир и тази година Чипровци отбеляза две събития, свързани с датата 6 септември –  Избухването на Чипровското въстание и Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
Легенда разказва, че преди много години на този ден хората се събирали в манастира, а от Балкана слизал елен – гушовец, с бяло петно на гърдите. Чакали го да си почине и да пие вода и тогава го принасяли в жертва. Една година обаче еленът закъснял и ритуалът бил изпълнен още преди да си почине. Оттогава никога повече на това място не дошъл елен, а манистирът бил опожарен при разгрома на Чипровското въстание птрз 1688 г.
И днес стотици чипровчани и гости дойдоха за службата в руините на манастира. Десетина местни фамилии, раздадоха курбан за здраве и благополучие.
Иван, със стогодишна семейна история свързана с този ден, също бе тук.
"Тая година сме ние, ние даваме курбана, понеже с жената сме чипровчани, ама дъщерята е софиянка. И предполагам, че нема да отидат по-нататък нещата, но това си е продължавало и си продължава…на мен вече името ми е подновено, ама под формата на Йоан", разказва мъжът, който от 30 години е пазител на традицията.
Десетки от дошлите запалиха свещ пред каменния кръст, който някога е бил знак за вярващите, прииждали от околните села. 
06.09.2022, 16:59 часа
1022 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha