Библиобус среща малчугани от Враца с магията на книгите

Библиобус среща малчугани от Враца с магията на книгите Електрическият библиобус на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца вече потегли към малките читатели от града. Новата придобивка е брандирана и оборудвана с книги и техника.
Мобилната библиотека е по проект „Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия”, който има за цел да обедини усилията на библиотеките във Видин и Враца в мисията за създаване на иновативна и атрактивна форма за достъп до култура и изкуство на открито.
Превозните средства, които вече пристигнаха едновременно в библиотеките във Враца и Видин, представляват електрически атракциони и вече пътуват на територията на двата областни града.
Първото официално представяне на библиобуса във Враца беше по време на четвърти литературен фестивал „Враца – книжен град“, който беше организиран от Регионална библиотека „Христо Ботев“ в дните от 29 септември до 1 октомври.
Малките посетители имаха възможността да се включат в интересната игра „Търсачи на книги“. Те трябваше да открият разпръснати около библиобуса стикери и да попълнят специален албум, с помощта на който да подредят по азбучен ред липсващите заглавия от мобилната библиотека. През последния ден от фестивала библиобусът беше част от атракциите на книжен базар, разположен в пространството пред община Враца.
През следващите месеци мобилната библиотека ще посещава паркове, детските градини, училища и кварталите на Враца.
„Чрез този библиобус ще се обогатят библиотечните услуги за деца, младежи и възрастни. По проекта ще бъдат реализирани и няколко специални литературни маршрути, в който новите потребители ще имат възможност да се срещнат както с нови книги, така и със съвременни автори от България и Норвегия. Първите планирани литературни маршрути във Враца ще включват кв. Кулата и с. Нефела. Ще бъдат реализирани и различни работилници за деца“, обясни директорът на библиотеката Силвия Павлова.
Проектът се изпълнява по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
05.10.2022, 14:48 часа
517 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha