Решено: Видинчани ще плащат по-високи данъци и такси

Решено: Видинчани ще плащат по-високи данъци и такси Видинчани ще плащат по-високи данъци през 2023 г., след като на последното заседание Общинският съвет одобри и гласува предложените от общинската администрация промени. Жителите на община Видин ще плащат по-висок данък върху недвижимите имоти и данък МПС през новата година, ще се увеличи и размерът на такса смет, ще поскъпнат и голяма част от услугите, които община Видин предоставя на гражданите.
От 2023 година ще се прилага по-висока ставка върху данък недвижими имоти за гражданите, която от 1,2 промила става 1,6 промила върху данъчната оценка; а за предприятия – от 1,5 промила ставката става 2,5 промила. Корекция има и в размера на данък МПС, като тя основно ще се отрази върху сумите, заплащани от собствениците на моторни превозни средства с по-ниска екологична категория или без такава.
Мнозинството от общинските съветници гласуваха и план сметката за чистота за 2023 година, с която се утвърждава по-висок размер на такса смет за следващата година. В момента ставката за такса смет е 3,85 промила върху данъчната оценка на жилищните имоти, а догодина тя ще бъде 4 промила, което е повишение с около 4%.
През 2023 година ще поскъпнат и редица услуги, които община Видин предоставя на гражданите и фирмите, след като общинският съвет прие нова наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. С нея се въвеждат по-високи цени на предоставяните от общинската администрация технически услуги; на таксите за административни услуги по гражданска регистрация и актосъставяне, също и на някои от цените на услуги, предлагани от общинско предприятие „Обреден дом“. Въвеждат се и цени на нови услуги, които ще бъдат предоставяни от туристически обект „Културен център „Жул Паскин“. 
25.10.2022, 10:06 часа
508 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha