Звезда на ЖКХГ "Анелия" /Мездра/ с награди от Българската федерация по художествена гимнастика

Звезда на ЖКХГ "Анелия" /Мездра/ с награди от Българската федерация по художествена гимнастика Съдийската комисия към Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) определи Валя Маркова за спортен съдия №1 по художествена гимнастика за 2022 г. в състезанията от Държавния спортен календар на БФХГ. Бившата гимнастичка и треньор в ЖКХГ "Анелия" /Мездра/, която в момента живее и работи във Велико Търново, оглави класацията в конкуренцията на 206 картотекирани съдии от цялата страна. Тя заслужи това престижно отличие за втори път, след 2017 г. 
По повод 70-годишнината на художествената гимнастика в България Валя Маркова беше отличена и с плакет за цялостен принос в развитието на този спорт у нас. Това стана по време на Държавното първенство по художествена гимнастика Категория „Б“, което се проведе през м. октомври във Велико Търново. Валя Маркова беше заместник главен съдия на шампионата, на който присъства и президентът на БФХГ Илиана Раева. 
Валя Христова, по мъж Маркова, е родена на 8 ноември 1975 г. във Враца. Тя е дългогодишна състезателка на ЖКХГ "Анелия" /Мездра/ и треньор в школата на клуба до 2004 г. През периода 2004-2005 г. е треньор на националния отбор по художествена гимнастика на Тайланд. 
Завършила е Национална спортна академия "Васил Левски" - София, бакалавърска степен „Учител по физическо възпитание и спорт и треньор по художествена гимнастика” (1997) и магистърска степен „Спорт за високи спортни постижения - художествена гимнастика” (2000). 
Спортен съдия по художествена гимнастика е от 1998 г. Втори мандат е член на Съдийската комисия към БФХГ (от 2016 г. насам). От 2017 г. е съдия международна категория - "Бреве" (Brevet) на Техническия комитет по художествена гимнастика към Международната федерация по гимнастика (FIG). Работи като учител по теоретична подготовка в Спортно училище "Георги Живков" - Велико Търново. 
31.10.2022, 16:34 часа
860 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha