Венелин Петков: Години наред бТВ беше под натиск от ГЕРБ

Венелин Петков: Години наред бТВ беше под натиск от ГЕРБ Работата на бТВ систематично е била подлагана на политически натиск от страна на бившите управляващи от ГЕРБ в периода 2014-2020 г., обяви бившият директор на новините в частната телевизия Венелин Петков в интервю за БНТ в четвъртък.
По думите му от ГЕРБ непрекъснато изпращали анонимни, а после и от конкретни хора сигнали до централата на собственика на телевизията в Прага с твърдения, че Петков и неговите колеги - репортери и журналисти, се опитвали да дискредитират различни хора и не били обективни.
"Буквално валяха сигнали, често на развален английски, но достатъчно аргументирани да предизвикат вътрешни проверки", каза той
Всеки такъв сигнал е предизвиквал щателна вътрешна проверка, продължаваща със седмици. "Вместо с журналистика, се занимавахме с осигуряване на данни и преводи на интервюта по вътрешните разследвания. Всички доказаха, че аз и моите колеги сме били прави, че почтено сме си изпълнили журналистически дълг по стандартите на професията и на правилата на компанията, за която работехме. Но това беше успешна форма за оказване на натиск, създаване на допълнителна работа и стрес", заяви Венелин Петков.
По думите му е имало и доказано фалшиви сигнали от евродепутат от ГЕРБ, че бТВ необективно е отразявала изявите на Бойко Борисов, а са били преекспонирани изявите на Румен Радев по времето, когато бившият премиер и президентът бяха в открит конфликт.
"Доноси е точната дума и продължение на години бях изумен и отвратен, че 30 години след края на ерата на доносите, ние продължаваме да сме жертви на доноси и опити за дискредитиране", посочи бившият журналист, който днес се занимава с преподаване.
Според него конкурсът за генерален директор на БНТ, в който той участва, е бил фарс. Той обаче не даде конкретен отговор дали пак би участвал в такъв конкурс.
"Нека да видим кога ще има конкурс, концепцията, която съм разработвал седмици наред, базирана на опита ми в медиите, може да претърпи козметични промени, но си остава същата, защото това мога да представя", каза Петков и припомни,че в момента се води дело заради прекратения избор на нов шеф на БНТ, който реално остави сегашния ръководител на държавната телевизия Емил Кошлуков начело за неизвестно време.
11.11.2022, 13:53 часа
1053 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha