Отмениха наложената глоба на "Камибо" в размер на 20 хиляди лева, РИОСВ ще обжалват

Отмениха наложената глоба на "Камибо" в размер на 20 хиляди лева, РИОСВ ще обжалват Районен съд - Враца уважи жалбата на "Камибо", с която се искаше отмяна на наложена глоба в размер на 20 000 лева.
Актът от екологичната инспекция съставиха на 28 юни тази година заради неспазеният срок по обезвреждане на остатъчната вода, съхранявала цистерните със серовъглерод.
Предписание за неутрализирането на водата от инспекцията издадоха още средата на 2020 година. Заради липса на предприети действия на "Камибо" бе съставен акт същата година.
При вземане на проби за анализ се установи ниско pH на водата, индикатор за киселинния й характер. През януари тази година екоекспертите бяха категорични, че в басейните продължава да има остатъчен серовъглерод и се налага неутрализация.
През май е издадено ново предписание и срок за неутрализация до 3 юни. При последвала проверка и липса на данни за предприети действия е съставен нов акт и наложена глоба от 20 000 лева. 
Съдът констатира, че предписанията на дружеството не са да предостави документи за предприети действия, а да предприеме конкретни такива. 
Следва да се удостовери наказващият орган, не само на базата на представени му или не документи, а и съобразно анализ на проба от вземания от всеки басейн обект на дадените предписания. Затова вмененото на дружеството обвинение е недоказано, а доказателствената тежест зависи от наказващия орган. Недоказуемостта на обвинението е абсолютно основание за отмяна на акта и прави излишно излагането на доводи за правилността или не на санкционната норма. 
Освен падането на акта, РИОСВ ще трябва да плати 1200 лева адвокатски хонорар на "Камибо". 
14-дневен е срокът, в който от екологичната инспекция имат право да обжалват в Административен съд - Враца. 
Категоричната позиция на инспекцията е, че ще обжалват. 
19.11.2022, 16:33 часа
678 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha