Автоконсумативи – защо са необходими?

Автоконсумативи – защо са необходими? Автомобилите и останалите видове МПС имат различни части, които след време на употреба се износват и подлежат на регулярна подмяна. Те се наричат консумативи. Какви са техните особености, кога се сменят и какви видове има сред тях – споделят от MAXCAR.

Какви автоконсумативи има в колите?
Както споменахме, това са износващи се аксесоари и течности в автомобилите, моторите, джиповете. Функционират като част от определена система и имат своето предназначение в конкретни случаи. В зависимост от изпълняваната функция, от онлайн магазин Maxcar твърдят, че трябва да ги сменяте на определено, препоръчано от производителя на превозното средство, време.
Сред консумативите в автомобила, най-често сменяни са двигателното масло, охлаждащата течност, филтрите (въздушен, салонен, маслен, горивен и т.н.), спирачните накладки, запалителните свещи, ремъците и много други. Редовната им подмяна и подходящото обслужване ще направят така, че колата безпроблемно да работи много дълго време.

Колко често се сменят автоаксесоарите?
Смяната на автоконсумативите, според Maxcar, се извършва на различни периоди, зависещи от изпълняваната функция и натоварването, което поема самата част или течност. В документацията на превозното средство, производителят дава ориентировъчни срокове за смяна, които са валидни в най-добрите условия на експлоатация.
От Maxcar смятат, че трябва редовно да следите колата си или да я карате на технически преглед в оторизиран сервиз, където да се прави оглед на различните видове автоконсумативи. Според препоръките, трябва да сменяте двигателното масло заедно с масления филтър на всеки 10 хил. км пробег, но понякога това се прави и по-рано – ако забележите значителни промени в цвета на течността. Проверката се прави поне веднъж в месеца. Ако експлоатирате МПС в трудни условия, времето за смяна намалява двойно – от 10 хил. км, на 5 хил. км.

Кои са най-често сменяните консумативи, според Maxcar?
От каталога на Maxcar, най-често купувани са:
- ремъци (ангренажни, пистови) – това са предаващите въртящия момент елементи, които с времето се износват. Приблизително се сменят на всеки пет години;
- течности – сред тях са двигателното масло, антифризът, спирачни и други. Подмяната им се прави поне веднъж годишно. При продължителна употреба, губят техническите си свойства. Ако не бъдат сменени, може да настъпят струващи скъпо повреди;
- запалителни свещи – тези части участват в процеса по стартиране на двигателя и тяхната нередовна смяна ще доведе до проблеми със запалването. Подмяната им се прави на около 1000 км.
22.11.2022, 09:14 часа
1445 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha