Експерт: Плащаме с 30% повече за основните храни на пазара на годишна база

Експерт: Плащаме с 30% повече за основните храни на пазара на годишна база Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата, тенденцията е към постоянно повишаване на цените.
"Устойчива тенденция – с по мъничко, но постоянно, всеки ден. На практика към момента имаме една потребителска кошница, на която стойността е точно 30% спрямо нивата на същия период от миналата година."
Според него обаче резки промени в ценовите равнища са невъзможни.
"Нямаме условия да видим драстични, бурни или апокалиптични промени в ценовите равнища, а при това равнище на търсенето ще видим спокоен декември с по-малко потребление."
Ситуацията ще се промени, когато видим сигурност на енергийния пазар и стабилизиране на геополитиката – "нещо, което при продължаваща война и начина, по който се водят политическите разговори и на европейско равнище, не се вижда в скоро време да се случи", посочи Иванов.
При олиото, захарта и брашното има обратна тенденция. Захарта е излязла от пиковите си стойности на световния пазар, отбеляза той.
"Отдавна трябваше да имаме относително пазарно равновесие в храните, но може би лошите очаквания за това, което предстои и най-вече абсолютно несигурният енергиен пазар, всичко това води до един стрес на пазара", коментира Владимир Иванов. 1% изменение в търговията на едро се материализира в 4-5-6% в търговията на дребно, даде пример той.
Иванов препоръча потребителите да следят цените на едро, сайта на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата и "да не опосредстват недобри търговски практики, да не заплащат подобен тип търговски маржове" като голямо разминаване в цената на един продукт в отделни търговски обекти.
По отношение на по-нискокачествените продукти ние сме относително скъпа страна, каза още председателят на комисията. По думите му "ние сме скъпи на боклуците и евтини на високото качество".
"В България се произвеждаше много висококачествена храна в много добри количества. Страната има огромен потенциал в тази посока. Потенциалът на България в аграрния сектор е огромен. То е въпрос на цялостна политика в аграрния сектор", обобщи Иванов. /БНТ
23.11.2022, 11:38 часа
571 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha