Напрежение в Румъния: Нападнаха австрийската ОМВ, теглят парите си от Райфайзен банк

Напрежение в Румъния: Нападнаха австрийската ОМВ, теглят парите си от Райфайзен банк В Румъния нарастват истерични антиавстрийски настроения след решението да се блокира присъединяването на страната към Шенген, като клиенти теглят парите си от австрийските банки и много от тях настояват за национализация на петролната компания OMV, съобщи икономическият портал VG.hu .
Миналата седмица Австрия и Холандия наложиха вето на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство.
Хърватия получава зелена светлина, но други кандидати ще трябва да изчакат, преди техните граждани да могат да влязат в ЕС без гранични проверки.
Обществени служители в Букурещ, правителството и парламентарните партии категорично заклеймиха виенското правителство. 
Румънското външно министерство е привикало в знак на протест австрийския посланик и дори е извикало у дома за консултации ръководителя на дипломатическата мисия на Румъния във Виена, съобщи VG.
Видеоклипове на клиенти на Erste Bank, които режат банковите си карти с ножица, вече се разпространяват в социалните медии, докато някой рисува „Нацистка банка“ и
„Нацисти = Австрия“ на входа на клон на Raiffeisen Bank в Клуж-Напока (Коложвар) през уикенда.
„Оттук нататък няма да ми липсват Виена, австрийските ски курорти, ще се справя без OMV, Omniasig, Raiffeisen, Pfanner, Atomic, Fischer, Frey Wille, Julius Meinl, Humanic, Red Bull, Swarovski“, пише Войку Вускан, голям бизнесмен от Трансилвания и управител на един от най-големите месопреработватели в страната - „Elit“, собственост на компании от САЩ.
Икономическите анализатори обаче не смятат, че е добра идея да се прекъсват връзките с австрийски компании, тъй като това излага на риск прехраната на хиляди румънски служители. 
Само в двете големи австрийски банки работят около 10 000 души в Румъния.
Порталът добавя, че унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто се е изказал в полза на присъединяването на Румъния към Шенген.
Политиката на румънското правителство беше остро критикувана от партия, представляваща унгарското малцинство в Трансилвания. Според EMSZ политическият елит е отговорен за това, че присъединяването на страната към Шенгенското пространство отново се е провалило.
13.12.2022, 16:06 часа
15981 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha