Учени разработват антибиотици срещу устойчиви на лекарства бактерии

Учени разработват антибиотици срещу устойчиви на лекарства бактерии Изследователи от университета на Хокайдо, Япония, работят над създаването на антибиотици срещу устойчиви на лекарства бактерии, съобщи ЮПИ, позовавайки се на публикация в сп."Нейчър къмюникейшънс", предава БТА.
Антибиотиците са важни за лечението на редица бактериални заболявания. Много щамове обаче са станали резистентни поради прекомерната им и неправилна употреба. Екипът от японски специалисти, ръководен от професор Сатоши Ичикава, обаче наскоро е направил пробив.
Ичикава и колегите му са работили върху клас антибактериални съединения, наречени сферимицини. Въпросните съединения блокират функцията на протеин в бактериите, наречен MraY, който е от съществено значение за репликацията им.
"Сферимицините са биологични съединения и имат много сложни структури", казва Сатоши Ичикава в прессъобщение. "Ние си поставихме за цел да разработим аналози на тези молекули, които ще бъдат по-лесни за производство, като същевременно ще стават по-ефективни срещу протеина MraY, увеличавайки по този начин антибактериалната си активност", допълва изследователят.
Екипът е синтезирал два аналога на сферимицин - SPM1 и SPM2. Специалистите са установили, че тези аналози са ефективни срещу някои бактерии.
Изучавайки структурата и сравнявайки с тази на сходни антибактериални агенти, изследователите са открили как да опростят допълнително молекулите. Те са успели да разработят по-прост аналог - SPM3, чиято активност е подобна на SPM1.
Аналозите на сферимицин са се оказали ефективни и срещу Mycobacterium tuberculosis, бактерията, която причинява туберкулоза и има мултирезистентни щамове.
"Нашият най-съществен принос е изграждането на основния скелет на сферимицин, който може да се използва за разработване на повече антибактериални агенти, насочени срещу MraY и следователно към мултирезистентни щамове", казва още Сатоши Ичикава.
21.12.2022, 15:56 часа
362 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha