От днес: По-висока минимална работна заплата

От днес: По-висока минимална работна заплата От днес (1 януари) минималната работна заплата (МРЗ) вече е 780 лв. Размерът ѝ се повишава с 9,9% спрямо сегашната ѝ стойност от 710 лв. Също от днес минималната часова работна заплата ще бъде 4,72 лв.
Решението за ръста на минималната заплата беше взето на последното за 2022 г. правителствено заседание.
Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров обяви, че увеличението осигурява възможност за компенсиране на нарастването на инфлацията през годината. Той посочи, че повишението на минималната заплата ще струва на бюджета за една година малко над 300 млн. лева. 
По думите на социалния министър с това увеличение ще се подкрепят от една страна работещите в социалните услуги, на които чистите заплати от тази година се определят като съотношение на МРЗ в зависимост от вида и категорията на лицето и в зависимост от вида и категорията на персонала. Освен това ще бъде подкрепен и механизмът за лична помощ и всички, работещи на МРЗ. 
01.01.2023, 10:30 часа
690 1
Коментари

Започвам

02.01.2023, 16:17 часа
да напъпвам , цъфтя и вързвам /кънките/ от нечия благодетелност , че то нашия хаос /Имаше банда "Хаос ъф пейн"/ е чудесен ! Грижата е със задължителен подтекст смърт на народа , радост на мутерите , захранвани от мечтания ЕС . Ха честито минималност
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha