Учени алармират: Силните слънчеви изригвания зачестяват

Учени алармират: Силните слънчеви изригвания зачестяват Ново мощно слънчево изригване е регистрирано сутринта на 11 януари, съобщи ТАСС, позовавайки се на Института по приложна геофизика на руската хидрометеорологична служба Росхидромет. Това е третото от началото на годината, а учените алармират, че силните магнитни бури зачестяват. 
"На 11 януари в 01:47 часа московско време в района 3186 (N25E66) на Слънцето е регистрирано изригване X1.0/2B с продължителност 13 минути. То бе съпроводено с нарушение на късовълновите радиовръзки", се посочва в съобщението.
Интензивността на рентгеновите лъчи от слънчевите бури се означават с латинските букви A, B, C, M, X, като с X се означават най-мощните изригвания.
На 10 януари през нощта и сутринта на Слънцето са настъпили три силни бури от клас М. На 9 януари учените също са регистрирали няколко изригване от клас М и мощна буря от клас Х, която била трета по сила от началото на 2023 г.
На Слънцето бяха необходими само три дни, за да натрупа енергия за нова експлозия - предишната от този клас стана на 6 януари. 
Въпреки че това събитие не е рекордно, то е второто най-мощно слънчево изригване за последните около 5 години. Нека добавим, че през изминалата година на Слънцето са регистрирани само 7 изригвания от този клас. 
Избликът на активност, който се разгръща сега, когато през първите 12 дни на новата година вече е имало три експлозии с най-висока мощност, трябва да се признае за необичаен. Може също да се отбележи, че броят на слънчевите петна (един от основните показатели за слънчевата активност), според наблюденията от миналата година, е приблизително 50% по-висок от предварително прогнозирания брой, пише meteovesti.ru. Комбинацията от тези фактори показва по-висока мощност на слънчевия максимум, очакван през следващите 2 години, отколкото се предвиждаше по-рано. Повечето експерти се съгласиха по-рано с модела на слаб слънчев цикъл, който съответства на общата идея, че Слънцето се доближава до стогодишен минимум. Може би сега тези прогнози ще трябва да бъдат преразгледани.
Както се съобщава на уебсайта на Лабораторията по слънчева астрономия на IKI RAS и ISTP SB RAS, това огнище, както и предишното, няма да причини никакви последствия за жителите на Земята, тъй като се е случило на значително разстояние от линията, свързваща Слънцето и нашата планета. В същото време центърът на активност, в който са регистрирани и двата взрива, се премества към Земята поради въртенето на Слънцето. Събота-неделя то ще бъде точно на линията Слънце-Земя. Ако сегашният изблик на слънчева активност не изчезне дотогава, нова серия от експлозии ще удари директно Земята.
12.01.2023, 16:46 часа
900 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha