Икономист: Заплатите трябва да бъдат индексирани

Икономист: Заплатите трябва да бъдат индексирани Трябва да изискаме от работодателите да има индексация на доходите. Има злоупотреба на разбирането на инфлацията - че намалява и затова няма да се прави индексация. Освен ако нямаме голяма дефлация, цените остават високи, каза пред Нова тв икономистът Стоян Панчев.
"Не е изненадващо повишението на цените със 17% на фона на инфлацията. Имаме инфлация по региони, сектори и индивидуална. Цените не зависят от политиците, а от паричната политика на големите централни банки. Границата на цената на тока за бизнеса е оправдана, но трябва да се мисли как да бъде продължена. Вместо да се мисли за нова система за изчисление на субсидиите за бизнеса и за отлагане влизнаето ни в еврозоната, така че да се влияе на цените с държавната политика, се говори за сваляне на цените от страна на бизнеса", заяви той. И допълни, че квотата на ваучерите за храна трябва да бъде увеличена.
Според HR експерта Мария Динева частният бизнес очаква ново увеличение на възнагражденията си в първата половина на 2023 г. "По-големите бизнеси сочат, че индексирането на заплатите на места е било дори два пъти. Средно то е 10%. Покачени са и стойностите на ваучерите за храна. Повечето са с максималния размер - 200 лева, а има и бонуси по празниците. Много голям фактор е и това къде и как живееш - дали плащаш наем, кредити. Поне до средата на годината очакванията за ръст на заплатите ще са положителни", смята тя. 
24.01.2023, 13:45 часа
499 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha