Депутатите одобриха увеличението на минималната работна заплата

Депутатите одобриха увеличението на минималната работна заплата

Със 159 „за”, нито един глас „против” и 44 „въздържал се” депутатите приеха предложението за увеличение на минималната работна заплата. МРЗ вече ще се определя до 1 септември на годината и ще бъде в размер на 50% от средната работна заплата. Тя ще се изчислява за период от 12 месеца, което включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на настоящата.
Процедурата влиза в сила от септември 2023-та и фактически увеличението ще е от 2024 г. 
След поредица отлагания по различни причини законопроектът на БСП за увеличение на МРЗ влезе за второ четене в пленарната зала.
От ГЕРБ поискаха в залата да дойде финансовият или социалният министър.
По време на днешното заседание на парламента имаше и нови нападки по темата за проваления опит за съдебна реформа и създаването на механизъм за разследване на главния прокурор.
Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов запита: „Има ли зависимости на главния прокурор и прокуратурата от страна на хората, които от софийската коалиция и ПП не бяха. И не към нас към техните избиратели. Грозно предателство, гнусно...”
Атанас Славов от ДБ отговори: „Недопустимо! Моля за санкция към Костадинов и цялата тази пушилка - не може да прикрият, че изпълняват поръчка на ГЕРБ да се саботира съдебната реформа”.
С декларации от трибуната от ГЕРБ, ДБ и ДПС поискаха минута мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим.

01.02.2023, 13:23 часа
740 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha