Двадесетолевките от 2005 г. вече струват 40 лв.

Двадесетолевките от 2005 г. вече струват 40 лв. На цена от 35-40 лева се продават единствените възпоменателни банкноти от 20 лева, емисия 2005 г., които вече престанаха да бъдат законно платежно средство.
Офертите са пуснати в платформи за обяви. Притежателите на банкнотите се опитват да ги продадат на колекционери, които биха броили двойно повече от самия номинал на двадесетолевката. Самата БНБ също продава на касите си банкноти от тази серия. Цената е 31,20 лева, става ясно от сайта на централната банка.
Преди дни БНБ припомни за решението си, с което от 1 февруари тази година лилавите банкноти от 20 лв., емисия 2005-а, престават да бъдат законно платежно средство. В края на миналата година управителният съвет на централната банка взе решение те да бъдат изтеглени от обращение. Така лилавите възпоменателни двадесетолевки, които са рядко срещани, няма вече да могат да се използват за разплащане.
С тях вече няма да може да се пазарува в магазините, нито да бъдат връщани като ресто на клиенти. Единственият вариант гражданите да обменят старите си банкноти и да получат валидни за разплащане е на касите на Българска народна банка.
Парите ще се обменят по номинална стойност, без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна.
Възпоменателната двадесетолевка е с тираж 250 000 броя. По дизайн тя се отличава от останалите банкноти от 20 лв. с образа на Стефан Стамболов. На лицевата страна на банкнотата е изобразена символика на БНБ: стилизирани елементи от сградата на БНБ, емблемата на БНБ и други многоцветни фонови мрежи с подходяща структура, винетки, розетки, аналогични на банкнотите от първите емисии на централната банка.
02.02.2023, 19:07 часа
4121 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha