ЕС наложи ценови таван на руските рафинирани петролни продукти

ЕС наложи ценови таван на руските рафинирани петролни продукти Страните членки на ЕС постигнаха предварително споразумение за таван на цените на руските рафинирани петролни продукти, но все още се пазарят дали да наложат регулярен преглед на тавана, съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки шведското председателство.
Постоянните представители на 27-те държави от ЕС се съгласиха на среща в петък да наложат таван от 100 долара за барел за висококачествени руски нефтени продукти като дизел и таван от 45 долара за продукти от нисък клас като мазут, съобщава източници на финансовото издание, запознати със споразумението.
Ценовият таван ще позволи на корабните компании, превозващи руски петролни продукти, да имат достъп до западни застраховки и финансиране, но само ако плащат за тези нефтопродукти по-малко от предписаното от съюза ниво.
"С Г-7 поставяме тавани на цените на тези продукти, намалявайки приходите на Русия, като същевременно гарантираме стабилни световни енергийни пазари“, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на страницата си в Twitter.
"Трябва да продължим да лишаваме Русия от средствата да води война срещу Украйна. Забраната на ЕС за внос на руски петролни продукти влиза в сила в неделя, 5 февруари", добави тя.
04.02.2023, 10:29 часа
489 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha